Sobota jak malovaná a z východu je k nám na západ importován nejen chladný vítr. Ranní mlha se rychle rozplynula a na startu se objevuje 11 kusů nejen v týmových barvách, ale i hvězda v barvě světoznámého sportovního centra Sokol Kolinec. „Dnes nevynecháme lázeňské lesy a zakroužíme přes Stružnou dolů k Ohři…“ hlásí volbu trasy malý náčelník a již ukrajujeme první metry z plánované trasy.

Tradiční výjezd k vyhlídce „Na Skalce“ střídá levá do volného terénu Tuhnického lesa. Levá, pravá, mokrou trávou i bahnem, přes kořeny stále výš k rybníku „Linhart“. Sovova stezka dává chvilku na uklidnění dechu tepu pak pravá do volného terénu a k cestě jenž vede k chatě  „U Obrazu“.

Tradiční místo rychle opouštíme sjezdem po „Čapkovce“ do Slovenské, kde nás vede „Mariánskolázeňská“ asfaltová stužka k „Alici“ a kořeny prošpikovanému výjezdu nad hotel. Vrstevnicová, houpavá stezka končí na „Okružní“ a stálé tempo vede tým kolem Wlatrovku k chatě „Na Zátiší“ a pod „Pičusberg“ a na Kolovou.

Větrná Kolová i Mravenčák je za námi a Pilu opouštíme kolem hřbitova ve směru ke studánce U červeného kříže. Žaludky i bidony naplněny zdravou lesní vodou, kola osedlána, brodík na Javorenském potoce překonán beze ztrát na životech a po chvilce míjíme Velký Lomnický rybník, kde na nás před Dlouhou Lomnicí čeká asfalt a silný protivítr.

Větru nedáváme šanci a od Nové Vísky je to už jen kousek do Stružné. Mezi loukami a poli předvádí ve stoupání Bobo „pivní špurt“, ale jeho náskok je brzy u stolu místní osvěžovny rychle zlikvidován. Účty zaplaceny a vracíme se zpět do lůna přírody, vyšperkované září slunce, rozkvetlými trnkami i všudepřítomným protivětrem před i za Činovem.

Z prachu cesty dáváme levou po loukách pod vrchol „Podkovy“ a odtud ztrácíme nastoupané metry jízdou mezi buření a křovím kolem ohrady dolů k Lučinám a pak po asfaltu až do Dubiny.  Níž to nejde tak si dopřáváme jízdu v balíku k Muzikovskému mostu a po cyklostezce k Hubertusu, kde se náhle ve slunci třpytí překážka fyziologicky vyrovnaného roztoku, který je v rovnováze s osmotickým tlakem krve.

Překážka několikrát překonána, jeho příznivé účinky na dobrou náladu vedoucích ke snížení rizika srdečních příhod, působí nejen proti vysokému krevnímu tlaku ale dává i křídla, jenž nás nesou po cyklostezce odpoledním časem k domovu, kde si zapisuji dnes odjetých 56 kilometrů…

fotky

 

Loading