Den plný činnosti, hlavy je třeba vyvětrat a v terénech potrénovat sílu i techniku. Dříve narození, čilí zástupci podnikatelské sféry i proletrariátu se sjíždí dnes u startu, kde se po sobotní domluvě objevuje i dvojka, která výrazně mění věkový průměr týmu. Trasa je vymyšlená velkou hlavou malého náčelníka a ten jistě provede tým dlouho nejetými místy. Nezbytné úvodní foto a první metry  zaznamenávají naše computery na cyklostezce k Dalovicím, kde je dlouhé čekání na Honzíka odměněno „pokutou“.

Jitka i Lenka svižně roztáčí, jako všichni, kliky ve stoupání na Vysokou a od „Tokaniště“ k „Lysému vrchu“, kde se konečně zařazuje na své místo i Honzík. Krátký výjezd z Pulovické silnice a Pušák volí dlouho nejetý objezd Studeného vrchu. Já čekám na Lenku, jenž se zdržela a oba společně doháníme balík.

Nikoho nevidím a na křižovatce lesních cest volím levou. Prudké stoupání, určené pro mladší jezdce, ke Studenému vrchu, jede Lenka poprvé. Má dobrou fyzičku a sjezd od vrcholu v bahně smíchaného s větvemi i kameny není pro ni žádnou překážkou. Po chvilce brzdíme na rozcestí, kde se culí Martin a po chvilce dojíždí i Pušák s ostatními.

Jarní příroda se probouzí, ptáci nám pějí do jízdy své písně lásky, všude voní rozkvetlé trnky a také se otvírá pěkný pohled do údolí k Rodisfort i na Tukanům důvěrně známé vrcholky Duppauergebirge. Padám dolů k silničce a kolem ústavu až k Nejdovskému potoku, za kterým nás vede žlutá turistická k Zemské cestě.

Pamětníci pamatují zde umně položené čedičové buližníky. Dříve technicky náročný výjezd po kluzkých kameneh srovnán a jsme všichni ne rozcestí Zemské cesty, odkud nás vede malý náčelník mezi loužemi a kamením k Moříčovu. Z rozcestí  před ruinou loveckého zámečku dáváme levou k bývalé oboře Tiergarten a po chvilce můžete obdivovat tuto nemovitou kulturní památku. Teda její torzo.

Chvilka na oddych pak vyplněna pohledem na zručného mechanika Boba, jenž domlouvá Jitčinu uvolněnému košíku na bidon i na Romana a Martina zdolávajících sjezdem hradbu vodojemu. Před námi je sjezd po žluté k Bystřici a průjezd Ostrovem od zámeckého parku k silničnímu mostu. Okouzlující pohled na 3+1 místního bezdomáče je nezapomenutelný, stejně jako výjezd po rozmáčených loukách kolem obory Hájek k vrcholu Schönbergu, za kterým míříme k lomu před Velkým rybníkem.

Tentokrát se zde koupačka nekoná a rychlá jízda vede tým nad Nivy, kde se loučí Roman s Ájou. Před námi je sjezd k silnici a za Kocourkem překonáváme závoru a louky před Čankovem. Martin zde předvádí jak projet ve zdraví příkop a z Čankova nás vede asfalt k Normě a cyklostezka k Lidlu a k základně, kde Honzík plní svůj závazek a mezi Tukany jsou přijaty nové tváře.

Bezvadná dubnová jarní vyjížďka pro mne končí u fortny domova po 45ti odjetých kilometrech a před námi je májový čas a také tradiční jízda na Kladskou. Tak v sobotu v 10 na startu…

fotky

Loading