nad Vysokou Štolou

Poslední májový den, K.H. Mácha i šedivé, vodou nacucané mraky skoro roní slzy a u ACS se sjíždí 12 + 3 kusy, aby si někteří po „Králi“ uvolnili svaly a druzí provětrali cyklistický šatník. Zelí a Čočkini odjíždí na svou sólo trasu, kde budou jistě zkoušet sjezdy v trailech, odolnost svých skeletů a pevnost svých pojistek.

Tentokrát nás vede malý náčelník k vysílačce a za starorolským hřbitovem lalůčkama vzhůru k polnímu letišti před Novou Rolí. Příjemné teplo a sluneční paprsky nás tlačí kolem hřiště k nádraží a stále dál kolem trati k niťárně až do HammerH)auser a asfaltu položenému do Nejdku, kde u česárny hlásí Míra defekt. I duše mají svůj život i váhový limit. Zručné Mírovo ruce i vítěz testu rychle napravují škody a už stoupáme v serpentýnách vybudovaných ve svahu Křížového vrchu. 14 kapliček, 1600 metrů, 110 metrů převýšení a můžete se kochat pohledem na město Nejdek z ptačí, tedy Tukanské perspektivy.

Ještě kousek stoupání po lesních stezkách k zavřenému hotelu Schöne Aussicht a jsme v nadmořské výšce 680 m.n.m. Následuje rychlý sjezd kolem LDNky do údolí Limnického potoku, kde si žlutá turistická mne ruce nad našimi výkony ve stoupání ke křížku nad Vysokou Štolou.

Chvilka na vydýchání, nebe hrozí sprchou, pět kapek na m2 smáčí naše brka. Pušák velí k ústupu před vodní sprchou a rychlým sjezdem po lesních, lesáky rozbitých cestách míříme nad Nový Fojtov a lesem pod „Matysem“ nad Děpoltovice, kde nás dohání vodní sprcha. Vytřesené svaly i kostry se uklidňují při jízdě na mokrém asfaltu k zámku, odkud kolem koní fofřím za ostatními kolem Barbory do Mezirolí.

Kriterium mezi vilkami i rychlý sjezd po „pískovci“ k „noční můře“ a ke kravínu ve Staré Roli máme za sebou, jen bratři bulhaři a Řízek ztrácejí orientaci pod Bílou skálou a míří do Čankova. Necháváme je napospas domorodcům, chvátáme před deštěm po cyklostezce k Lidlu a pak uličkami Tuhnic k základně. Pečlivě umytá kola odpočívají v garáži, brzdové kotouče vychládají a v šenku vychládá i tým.

Dnešní pěkná, odpočívková vyjížďka završena jistou smrští oslav vítězů na Králi a večer pomalu a klidně plyne k zavíračce. Kupodivu je teplo a příjemný večer končí zápisem dnes odjetých 46ti kilometrů…

Loading