Sobotní dopoledne, po páteční bouřce a dešti klesla hladina rtuti v teploměrech. Na startu dnešní vyjížďky deset kusů, kterým stoupá hladina adrenalinu při prvním stoupání od mostu ve Všeborovicích k Dalovickému zámečku. Zdejší fotbalový areál bez fotbalistů necháváme za sebou a v Sadově se pak proháníme na cyklostezce i na stoupavé silničce z Lesova do Nové Vísky a Nejdy.

Ostrovské rybníky Hodinář, Konopka i Černý rybník plné života. Přijíždíme ke klášteru a Ostrov opouštíme po cyklostezce, která je vedena po bývalé železniční trati do Jáchymova se sklonem až 52,6 ‰. Projíždím s kamarády historická místa,  Schlackenwerth P. H. (Ostrov-zastávka), Unter-Brand (Dolní Žďár), Ober-Brand (Horní Žďár) a za chvilku jsme v místech bývalého nádraží St. Joachimsthal (Jáchymov), kde z bývalé slávy této trati zbyla jen informační tabule.

Krátká zastávka i traťovky dávají sílu k dalšímu zdolání výškových metrů při jízdě k hotelu Můstek a stále výš k vyhlídce pod Hadím vrchem a k „jahodovce“, kde se vracíme na asfalt a do boje s protivětrem před Božím Darem. Gotesgab i Bobo, jenž nás dohonil, se za okny restauračky tváří příjemně, ale po zaplacení jsme nemilosrdně vyvrženi do spárů studeného větru vanoucího ze Saska.

Větrovky navlečeny, každý centimetr oblečení je dobrý a vyjíždíme kolem hřbitova po „ježíškovce“ ke Krmelci a po Kaffenbergské cestě k Blatenské silnici, kde to valíme vzhůru k Božídarskému Špičáku. Cestu Antona Günthera opouštíme na rozcestí pod Špičákem a „Šlajsna“ nás vede rychle až k Abertamské silnici. Před námi je pak výjezd do míst, kde se pod vrcholem Plešivce stydí dnes dlouhodobě zavřená oprýskaná chata „Švýcárna“.  Viniho komentář „…kdo si tu dal pivo, ten je už hodně starej“, jen dokresluje stav smělých podnikatelských záměrů….škoda.

Rychle opouštíme tato místa po modré trase Trailparku Plešivec, která pro nás končí na Kaffské cestě. Střední Kaff a z Dolního Kaffu, vedeni zelenou značkou, padáme kolem sjezdovky do Merklína a po cyklostezce k Rafandě, kde je citelně tepleji a ke smytí prachu z mandlí servírovány dobré Svijany. Před námi je v plánu návštěva náčelníka na Velasu, ale JTF se objevuje překvapivě na Rafandě a nabit energií nás pak doprovází k „Beránkům“.

Chvíli se zdržujeme, nejen dobrá kávička dokresluje příjemnou atmosféru před odjezdem do Varů, kde se dnes běží půlmaratón. Kolem plotu obory jedeme v prachu do Sadova a po cyklostezce k chebáku a k základně. Tribuna v podobě lavice postavena a jsou tu vedoucí maratonci i závodníci jenž předvádí všechny možné i nemožné běžecké styly. Poslední závodníky doprovází sběrný vůz a mne na cestě k domovu doprovází Jitka. Doma na mě čeká zápis dnes odjetých 74 kilometrů a příští týden v Klatovech poznáme, jak bylo Tukanům na cvičišti…

fotky

Loading