Video

14. 12. 1911 byl poprvé dosažen jižní pól. Dnes ale Tukani vyjíždí, aby zdolali v předvánočním chvatu a ve tmě terény rozložené nad údolím řeky Teplé. Sníh , vlivem teplé fronty, rychle roztál a dá se očekávat, že povrch stezek se blíží k ideálu podmínek, na které jsou kamarádi zvyklí.

Blíží se hodina startu, vrtíme se v sedlech svých zimáků a je hlášen defekt. Zadní kolo bez vzduchu, Boba ani nemučíme a přiznává že mlíko doplnil snad v minulém století. Domů ho nepouštíme, záchrana vyhledána a promptně poskytnuta mechanikem, který zručně vetknul knot, dolil chybějící mlíko a za 350,- Kč naplnil plášť čerstvým vzduchem.

Vyjíždíme se zpožděním a na plošinu Camera obscura pod Třemi kříži přijíždíme skoro za tmy. Fotka na památku a tým si přičítá, již reflektory osvětlené, nastoupané metry na Gogolově stezce stezce pod Ottovou výšinou k Gogolově chatě. Ztracený čas při opravě pláště mění trasu a malý náčelní dnes vynechává, k mrzutosti všech, výjezd na Gétovku. Mlžným oparem se rychle prodíráme bahnitým povrchem ke staré „Pražské“ a pak po žluté kolem hvězdárny do temných uliček Hůrek, ze kterých dáváme pravou do stezek, vyjetých a vyšlapaných v loukách pod „Vítkovkou“.

Osvětlený vrchol máme vlevo, někde vpravo pod námi Vary. Žlutá značka, doplněná bahnem a zmrazky, nás vede rychle tmou po Beethovenově stezce, po které směle ztrácíme výšku až novému mostu u Kome, kde má Zuzka problémy se světlem a dává přednost k návratu domů kolem Vřídla.

Osiřelý tým pak stoupá kolem letního kina pod „hadovku“ a po „Odpolední stezce“ míří pod „Ave Maria“, odkud hbitě a lehce zdoláváme stoupání k „Ecce Homo“. Chvilka na traťovku a stezky pod Dianou nás vedou kolem „Jeleního skoku“ k „Myslivně“ na Sovovu stezku. Od lesovny Diana dáváme přednost „Rohanově“ stezce a hluboké bahno nás vede do prudkého sjezdu k prameni „V rokli“ a do Vrázovy ulice, odkud je to kousek k základně.

Všudepřítomné námi dovezené bahno z kol odstraněno, covidově prověřeni jsme posléze vpuštěni do tepla lokálu osvěžovny k doplnění tělesných tekutin. Večer rychle utíká a opět se vracím do tmy, abych překonal poslední stoupání k domovu, kde si právem zapisuji dnes odjetých 24 kilometrů…

Loading