Sváteční den, kdo má ruce, nohy a chuť, tak nepracuje a sedí určitě v sedle kola. Výběr cest, na kterých provětráte cyklodresy a kterých je v mapách kolem Varů přehršel, je jen na vás. Dnes jsme motivováni nejen volnem, ale máme vymazat rest a splnit jistý úkol „U Beránků“.

Vyjížďka startuje netradičně v deset dopoledne a dvanáct kusů ukrajuje první kilometry z dnešního plánu, který teplem pokrývá sluneční záře. Po nebi se honí bílé mráčky a Tukanům, jenž se honí v sedlech kol, není takové horko. Rosnice, kousek trasy z KIWI po rozpálené a vyprahlé louce, pískáč od Noční můry, Mezirolí, zámek v Děpoltovicích a už nás vede asfaltový koberec vzhůru k Lužci.

No idylka na asfaltu končí a od závory si rychle přičítáme nastoupané metry k Odeřskému jezírku a pak i po „Josefce“ k odbočce, odkud nás vede zelená k hájovně pod Wölflingem. Pěkná vyhlídka na Vary s hotelem Imperiál je za námi a před týmem je pěkné a dlouhé stoupání po Perninské cestě kolem „Jeleního hřbetu“ na odbočku k Dračí skále a ještě kousek k železničnímu přejezdu nad Perninkem.

Pernink máme pod sebou a přes Hamerskou dolinu víříme prach k Schupenově cestě, kde v dnešním horku jistě všichni vzpomínají na sníh a  upravené běžecké stopy. Dnes se netrápíme co namazat, řetězy neskřípou a rychlý sjezd končí u zkratky k hájovně, od které po kraji louky padáme dolů ke křížku u rybníčku.

„Stezka Českem“ nás pak neomylně vede ke Kolibě U Medvěda a solidně osvěženi pak předvádíme „elektrikářům“ ve stoupání pod Blatenský vrch, co je to výkon ve watech na kole bez přípomoci.  Dlouhé stoupání pak měníme za dlouhý sjezd po „Černé cestě“ k Bílé Bystřici a po chvilce jsme u hájovny a na Abertamských zastaveních.

Prach na šotolinové cestě se ještě neusadil a už opouštíme Abertamy po Kaffské cestě, kde se odrozuje Jitka s Martinem, aby se vybáli ve sjezdu z Plešivce po Jump line Helen. Necháváme je osudu a napospas domorodcům. Po chvilce brzdím na Středním Kaffu a další rychlý sjezd končí u rozcestí v Dolním Kaffu, odkud nás povede ve sjezdu žlutá i zelená značka. Zelená odbočuje vpravo a Pušák s JTF jedou prozkoumat stav stezky, která končí na silnici před Merklínem.

Zbytek týmu dává přednost žluté a sjezdu po sjezdovce, který končí u osvěžovny „Pod Lípou“ také v Merklíně. Čekat na náčelníky nemusíme a všichni společně pak po cyklostezce míříme k Rafandě a kolem Velasu ke splnění dnešního úkolu. Zadání je jasné od sletu a tak jak rychle stoupá nálada, tak rychle klesá hladina ionťáku v sudu.

Kdo by se nadál, sud duní prázdnotou, kávičky dopity, buřtové kalorie také zmizely, příjemný den končí v paprscích zapadajícího slunce. Odjíždím domů a s příjemnými pocity si pak zapisuji dnes odjetých 63 kilometrů…

fotky

Loading