Tak si s námi počasí hraje a předvádí dubnové zvraty nejen v teplotě, ale dokáže i řádně zavodnit a také nasypat sníh na terény v Čankově a v lese kolem Bílé skály. Časovka pořadatelem perfektně připravená, ředitel je trochu zklamán z menšího počtu závodníků. Běžci sólo i běžci vlečení po trase svými čtyřnohými miláčky to mají již za sebou a blíží se start hlavní atrakce. Bajkeři, dychtící po soutěžních bodech se řadí na startovní čáře, poslední ředitelské pokyny a je to tady.

3, 2, 1 start a nejstarší účastník otvírá závod ve 12. hodin. Má první metry v rozbahněné louce za sebou, kde po chvilce předvádí své schopnosti a techniku další startující. Krásné salto končí pádem do měkkého, rozbahněného pažitu. Diváci šílí a je tu fotografie roku nezrakvitelného kaskadéra. Poslední závodník je pak vyslán do boje s bahnem, převýšením i únavou.

První metry v promáčené louce, ostrý nájezd do lesa, mokré listí i kořeny slibují neobvyklý zážitek oproti předchozím, „suchým“ dílům seriálu. Oblíbený výjezd ke křížku vysává síly, jenž mnohým chybí v technickém sjezdu pod Noční můru. Stoupání po pískové cestě vzhůru do nebes, které končí před Mezirolím, se poťouchle ptá, co jste dělali v zimě pro jarní formu.

Zakyselené svaly se hlásí o slovo, krátká jízda kolem lesa a rozbahněná závodní trať míří k lalůčkům před i za „parapetem“, kde čeká se svým chřtánem „aršloch“, který většina závodníků hravě zdolává. Fotky vám prozradí, kdo a jakou techniku použil pro jeho zdolání. Zpívající ptáci pak ztrácí hlas při pohledu na bahnem zamaskované závodníky, odjíždějící k technické pasáži dnes slizce kluzké „kořenovky“.

Stoupání po rozbahněné stezce i kořenovku mají za sebou a úvoz je vede do rychlých kliček v pasáži před sjezdem do míst zvaných „V Břízkách“, odkud to mají dříve narození, do cíle již jen kousek. Ti mladší sprintují po okraji pole do druhého kola, aby nezpychli a připomněli si kde udělali chyby z kola prvního a protrhli konečně i svou cílovou pásku po cca 12ti kilometrech Danem servírovaných zážitků.

Všichni jsou v cíli, obaleni bahnem, úsměv na tvářích a čeká je přesun k vyhlášení výsledků a poslechu závěrečné řeči v  Sedlecké pivnici. Šum v sále se uklidňuje, diplomy i ceny předány, potlesk pro vítěze nemá konce a našla se i cena pro nejmladšího a nejstaršího závodníka.

Za okny šenku se chvěje zimou zima, v posledních paprscích zapadajícího slunce se jedu mezi loužemi a vrstvou krup svěřit se svými zážitky klávesnici a paměti PC. Bezva závěr seriálu.

Kdo nebyl, tak příště…

fotky Petr

fotky Bobo

fotky Jitka

Loading