Slibovaná sněhová nadílka dnes pohříchu míjí karlovarsko, očkovaní a mrazuvzdorní Tukani jsou dopoledne před prvním adventem opět na startu. Jižní Morava hlásí sněhovou kalamitu. Vinaři hledají lyže, shání běžecké vosky a média straší nárůstem počtu napadených všemi formami, odnožemi i mutacemi covidu, strašákem národa je i nevyzpytatelný zdravotní stav prezidenta a meldovaná brzká zavírací hodina v osvěžovnách.

Devět kusů, opancéřovaných vrstvami funkčního i nefunkčního peří v týmových barvách vyjíždí do terénu kolem Teska k Jenišovu a Mírové. Chladný protivítr na Podhorské výsypce se snaží procpat na kůži, nedáváme mu šanci a z Mírové jedeme do Chodova, kde od louky „U Zpěváčků“ nás Roman vede do lesoparku před Vintířovem. Kritérium v obci máme za sebou a od Liaporu na nás čeká mírný výjezd k Vintířovské výsypce, odkud se vracíme k bývalé obci Lipnice, kde nás, v teple ukrytý vrátný nemá šanci zastavit.

Z asfaltu pak dáváme levou k závoře bránící vstupu i vjezdu do míst, kde se budou v budoucnu prohánět na polygonu nové modely bavorských plechových miláčků. Červenobílá překážka překonána, projíždíme pak liduprázdným prostorem Velké podkrušnohorské výsypky. Semtam louže, náznak bahna i prach je líný se dnes zvednou za našimi koly. Na polygonu se dnes zřejmě nepracuje a jediným pracovním výkonem a námahou je v tomto čase kloktání desinfekce s mandlovou příchutí.

Desinfikováni a provětráni západními větry se pak mírným sjezdem vracíme po štěrkové cestě do Lomnice a po asfaltu brzy dojíždíme do Svatavy a kolem Svatava River i do Sokolova. Ještě absolvovat městské kritérium a vývěsní štít osvěžovny „Pod Smrky“ hlásá, že je  v nabídce i krmivo pro zvířata. Nabídce se nedá odolat a polední menu poctivě plní pevnými i kapalnými kaloriemi naše žaludky.

Jídelníček vypleněn, kuchařku přepadávají mdloby a do chladu se moc nehrneme. Myšlenku na zdolání Třídomí i Horního Slavkova si raději nepřipouštíme a valíme to kolem Michalu ke Starému Sedlu. Sjezd kolem zámku k Ohři kde na nás čeká překvápko v podobě zahájené rekonstrukce houpavé lávky. Plot zkušeně objet, silou vůle držící lávka zdolána a můžeme se v klidu oddat výjezdu ke trati a jízdě ve směru k dálničnímu mostu nad Loktem a odtud do Nového Sedla.

Ještě se hbitě promotat na panelech i cestách nalinkovaných na Loketské výsypce k Jenišovu, odkud kolem hřbitova stoupáme pod Roh a pak rychle ztrácíme výšku mezi vilkami při jízdě kolem Globusu do Tašovic až k Ohři. Níž to nejde a cyklostezka nás vede neomylně k Varyádě a proud řeky doprovází tým až k „parníku/Hospůdka Ohře“, kde končí oficiální část dnešní vyjížďky.

Tuto, jistě namáhavou, část návštěvy paluby parníku vynechávám a svižně překonávám dnes nejdelší stoupání od Ohře k vysílačce, kde si pak zapisuji dnes poctivě odjetých 60 kilometrů a jdu hledat plavky na zítřejší plavecký trénink…

Loading