Netradičně mokrý červenec si dnes udělal volno, svatý Petr utáhl kohoutky, dopolední teplota v příjemné výši a tým vyjíždí do míst, kde jsme se proháněli v bílé stopě na konci ledna. Dnes sníh asi nepotkáme, ale po včerejším dešti, jenž naplnil všechny potoky Krušných hor, Rolavu i Ohři, najdeme jistě i louže a Tukany oblíbené bahno.

Vyjíždíme  směr Dvory a kolem rozvodněného Chodovského potoku jedeme kolem trati lesním singltrekem k počerenskému mlýnu. Počerny a lalůčky před Jimlíkovem nás vedou do Nové Role, kde se připojuje JTF a odrozuje Honzík, mířící načítat rodinobody. Kolem trati to valíme kolem „niťárny“ do HammerHäuser  Am Erlberg a pak po asfaltu do Nejdku, kde jsou uspokojeny Bobovy tužby.

Nejdek opuštěn kolem kostela k vysílači a ve stálém stoupání až pod Jedlovec, odkud jedu s Petrem Dimou napřed a na modré stoupáme po kamení pod „Skalnatý vrch“, kde mne zradila hloubka louže a pracně pak vytahuji kolo z vody a bahna. Kolo znovu osedláno a kolem vrcholu „Díže“ točíme klikami až k rozcestníku se žlutou, kde se opět připojujem k týmu. Zdravě pak stoupáme a kličkujeme mezi loužemi kolem „Rudenského Špičáku“ k asfaltu, jenž nás vede občerstvovačce „U Kovárny“ v Přebuzi.

Kalorie v pevném a kapalném skupenství doplněny, před Rolavou nás opouští náčelník, který jede bojovat do Stříbrné se zeleným soupeřem, trávou. Energie týmu se vybíjí ve sjezdu k mostku přes Rolavu, který pamatuje snad i počátky osídlení. Připojená cedule hlásící zákaz vstupu svědčí o zodpovědném přístupu majitele a zvyšuje míru adrenalinu poutníků při jeho překonání.

Před námi jsou Chaloupky a všechny krásy světa zde nahromaděné. U Zdendy pak povinná zastávka vyplněná koupačkou v rašelinné vodě, desinfekcí a vzpomínkami. Krásy všude okolo, že by se dala vyvážet, ale před týmem jsou Nové Hamry i dlouhý výjezd po „Sejfské“ nad Tisovou a do Sejfů, kde opouštíme šotolinu a v lesním šeru po houpavé cestě jedeme k Oldřichovu a vstříc „vyhlídce Imperiál“.

Chvilka na rozkoukání a ve sjezdu po louce a po deštích rozbitých lesních cestách rychle klesáme nad Nový Fojtov. Padáme stále dolů do Děpoltovic k ruinám Nového i Starého zámku a kolem koňů k Barboře až do Mezirolí, kde dáváme kritérium mezi novými vilkami k „pískáči“. Tým opět spočítán, nikdo nezaostal, neztratil se a rychlý sjezd „Noční můrou“ pod „Strážištěm“ do Staré Role je za námi.

Do cíle zbývá zdolat cyklostezku k Rolavě a kolem Lidlu k lávce přes Ohři kde nastupuje rychlost, která končí skřípěním brzd u bran základny po ujetí 73 kilometrů. Všechna krása dnešní vyjížďky pečlivě zadokumentována a kdo nebyl, při pohledu na fotky jistě lituje…

fotky

Loading