První jarní den za námi a příchod jara se ohlašuje dnes mrazem, sněhovými přeháňkami a uvolněním prostoru pro sportovních výkony pohybuchtivých Tukanů, jenž budují svou formu v sedlech svých zimáků a v terénech, vyznačených hranicí okresu. Tato ale není lajnovačkou vyznačena a trefit se dá práci. O víkendu se ale nepracuje a tak svobodně rozpínáme křídla s cílem projet a konečně se trefit se do úterní JTF naplánované trasy i cest protažených z Hájů kolem Funkštejna dolů k Lomnickému potoku.

Vyjíždím ke Startu, mráz se silně snaží zchladit vůli k pohybu. Krystalky ledu v mém krevním oběhu rychle tají ve stoupání od Drahovického mostu k vodárně a na stezce k potoku Hloubek, odkud stoupám za týmem pod golfiště. Kamarádi mne zde nechají vydýchat a cesta Emma kolem Bukové hory pak poskytuje dnes pěkné pohledy ke Krušným horám i zasněženému Doupovu. Kochání je ale v chladu dost a vracíme se zpět k R6 u golfu.

Asfalt přejet ve zdraví a zbytky sněhu a ledu prověřují techniku při jízdě v lese před Telencem. Pila rychle opuštěna a ve slunečních paprscích gumujeme trávu před lesem u Mravenčáku. Asfalt natažený mezi Kolovou a Háji za námi, krátké stoupání mezi domky a chatami nás vede do míst, které jsou předmětem zájmu náčelnického štábu.

Míjím poslední domek a malý náčelní jede někam dolů. Jsem přesvědčen o jeho omylu, ale je daleko a k nezastavení. Spolu s JTF a ostatními padáme také dolů drásáni buření, v křoví pod větvemi hledáme cestu v sedle i pěším pochodem. Elektrické ohradníky několikrát zdolány a plánovaná trasa opět nenalezena. Zato se ocitáme v Cínové ulici v Březové a máme pak u kostela o čem přemýšlet. Odrodilý Bobo, ale zřejmě cestu nalezl a v Cihelnách je posléze týmem dojet.

Do Cihelen jsme chtěli  jet terénem, ale asfalt položený kolem přehrady nás tam také dovedl. Výjezd k hájovně Bor, „traťovka“ v pevné i kapalné formě doplňuje potřebné kalorie k překonání „jezevcovky“, na které jako třešnička na dortu dnes překáží padlý strom. Sjezd do Doubí beze ztrát a už za tmy, předpisově osvětlen, jedu ke Kauflandu. Poslední stoupání k vysílačce, u brány domova mi Garmin ukazuje 43 odjetých kilometrů, ještě vnímám citelný mráz a ztuhlý krevní oběh pak povoluje na gauči pod blahodárným účinkem rumu ředěného horkou vodou a dekou…

fotky Jitka + Petr

 

Loading