Druhá úterní březnová vyjížďka, konaná za přísných zdravotních opatřeních v prostoru, jehož hranice je dlouhá 24 949,68 metrů, připravila dnes zúčastněným rodinným příslušníkům mnoho zážitků, které při nekontrolované tlačenici a pohybu v nákupních chrámech nikdy nezažijí.

Vyjíždíme v odpoledním chladu od Ohře vzhůru k „Jaru“, kde v serpentinách Turgeněvovy stezky hbitě klikami roztáčíme kola v dlouhém stoupání pod Gétovku a už naše pláště nechávají své stopy v Hůrkách na staré Pražské. Vedeni žlutou značkou, pak dávám technické lalůčky v lese před hvězdárnou a jsme zase v Hůrkách.

Silnice K Letišti překonána a vjíždíme do terénu, kde vyjetá stezka náhle zmizela i se vzrostlými smrky. Vůkol jen pařezy a nově vysázené smrčí. Projíždím s rodinou pod Vítkovku, před námi je Kolová a za závorou ledem pokrytá cesta k letišti a Pile, odkud kolem hasičů sjíždím fofrem k potoku a pak kloužu chvílemi po ledě proti proudu Javorné k mostku a stále po ledě vzhůru Pilskému hřbitovu.

Nikdo z týmu nespadl a modrá značka nás vede firnem a po ledem pokrytém asfaltu vzhůru ke studánce pod Červeným křížem. Chvilka na traťovku a sjezd po ledě i brod na Javorné za námi. Před námi je lehké stoupání k Bodu záchrany KV 008, kde je opět připravena škola jízdy na ledě. Cvičení ale brzy končí a před Dlouhou Lomnicí se vracíme z terénu na asfalt, který opouštíme před Novou Vískou.

Tým je roztažený, Bobo se svou touhou daleko v čele a jednotlivé skupinky stoupají z Nové Vísky k mostu přes R6tku. Ve Stružné pak registrujeme ztrátu Verči, která si dala lalůček přes Žalmanov a hbitě si tak načetla k dobru tréninkové kilometry. Ostatním dnes asi chybět nebudou.

Čas letí, začíná se šeřit. V plánu je překonat Činov a přes Lučiny sjet do Dubiny. Dojet po asfaltu do Muzikova k mostu a pak zaslzet na nové cyklostezce nad ztrátou krásných technických míst stvořených pro bajkery. Na Hubertusu se nám ještě staví do cesty lesní stroj, zapínám světlo, cyklostezka nás přivádí do Všeborovic a stále proti proudu Ohře do Drahovic i k Tuhnické lávce, kde se dá tma již krájet a neosvětlení chodci ohrožují předpisově vybavené, osvětlené zbylé členy rodiny.

Překonávám poslední metry ve stoupání k vysílačce, Garmin mi ukazuje odjetých 54,95 km a tak mu ještě nakládám poslední metry do pětapadesátky. Ukládám kolo k odpočinku a začínám vnímat chlad a zimu. No rodina si dnes užila měsíce knihy…

fotky Jitka, Martin, Petr

Loading