Zimní projevy počasí jak na houpačce, sněhu i větru je dost, slunce je málo. Všední den, úterý, sestava týmu Tukanů namíchána z důchodců, nezaměstnaných zaměstnanců i polopracujících podnikatelů. Tentokrát míříme motorizováni do Abertam, nástup do stopy proveden a v silném protivětru na Větrově se plazíme k rozcestí „Pod Hájenkou“.

Roztrhaný tým se nějak zdržuje, v nepříjemném chladu čelo odjíždí vzhůru k rozcestí „Nad Hájenkou“ a netuší, že „A“ tým odbočil ve směru k Perninku, aby si vychutnal táhlé stoupání kolem Bílé Bystřice. Mobilní sítě zafungovaly, „B“ tým se zorientoval a jede po zkratce k prameništi Bílé Bystřice a pak naproti týmu „A“ po „Černé cestě“, kde pod Smrčnou čekáme.

Studený vítr provětrává naše oblečky, rychle vychládáme, na tým „A“ již nečekáme a necháváme jej napospas živlům. Krevní oběh se rozehřívá ve stoupání k silnici pod Blatenským vrchem, kde se vrstevnice srovnávají a mění na rovinu před Bludnou, kde je Verča rázně vedena osobním trenérem k dodržování techniky soupaže i odrazu.

Tým „A“ stále v nedohlednu, Bludná v mlze a větru. Nečekáme. Verča a zakládající člen jedou svým klasickým stylem a tempem na cestě Antona Günthera k Červené jámě. Se Štefanem soupeřím, trénuji soupaž a  koronavirus nestačí našemu tempu. Kmitáme oba jak kyvadlo mezi Rote Grube a Irrgang a konečně se setkáváme s JTF a ostatními z týmu „A“. Společně pak dojíždíme k okénku, v ruce svařák a na památku společné foto.

Počasí stále nic moc, začíná hustě sněžit, světla rychle ubývá. Po zralé úvaze vynecháváme myšlenky na dojetí k Mrtvému rybníku a rychlý sjezd nás pak vede k vymrzlým plechovým miláčkům v Abertamech, kde Garmin světu žaluje, že jsme dnes dali jen 16 kilometrů.

Nasedáme, závratnou rychlostí se zařazenou trojkou a vykulenýma očima se řítíme po sněhem zasypaném asfaltu čtyřicítkou přes Pernink do Merklína. S konstatováním, že dnes by se to dnes dalo rychleji sjet na běžkách se dostáváme ve zdraví a již za tmy do Varů…

a trasa týmu „A“ :

Loading