16tá hodina, úterní pravidelná vyjížďka, odjezd malinko zdržený a už se kola točí ve směru k Rolavě. Náhle nepříjemný zvuk od mého zadního kola a plášť měkne před očima. Opouštím tým, který jede po trase Kiwi k Čeankovu aby v lese u Bílé skály zakroužil vprotisměru trasy časovky a pak projel Mezirolím do Nové Role.

Jedu domů a měním celé zadní kolo a po cyklostezce ze Staré Role fofřím k místu setkání s týmem.  Na cyklostezce se vyhýbám stádu koní a po chvíli jsem v Nové Roli u mostu, kde již čeká žíznivý Bobo a z práce vyšťavená Zuzka. Chvilka čekání na slunci a je tu tým. Počítám kusy a ejhle je nás osmnáct. Zařazuji se do tabáku a první strmý výjezd po zelené k lesní školce je za námi. Rychlý sjezd dolů k Rolavě, most přes Rolavu u niťárny dávno zbořený a tak si znovu přičítáme nastoupané metry zpět k zelené značce a pak dál až do Smolných pecí.

Sjezd k čističce v Suché je brnkačka, jen se zaprášilo a asfal nás vede do Nedku, odkud stoupáme od kostelu k vysílači a stále výš, vedeni žlutou značkou loukami pod Jedlovec. Lesní cesta, vyšperkovaná kořeny a hrubými kameny dávající možnost tréninku techniky a zkoušky síly, končí na šotolinové cestě pod vrcholem Jedlovce. Čas rychle letí, trasa je operativně přehodnocena a před námi je dlouhý sjezd do Bernova.

Navlečené větrovky, chránící těla před chladným větrem v Bernově vysvlečena a tělesná teplota stoupá v dlouhém stoupání od Lesíku do Nové Suché. Zapudrováni prachem pak padáme rychle ke Kobelci, odkud nás vede lesní kamenitá cesta dolů ke staré nejdecké. Původní záměr sjet do zastávky Nová Role a kolem trati do Nové Role zrušen poruchou Zuzky. Defekt předního kola (promáčklý ráfek od kamene, rychlý únik z bezdušáku) a pak čekání na příjezd lékaře. Zuzka ošetřena, odvezena a trosky týmu fofří dolů po asfaltu do Božíčan a z Jimlíkova kolem parovodu do Varů a náruče základny.

Smolný den pak završen zprávami o tragedii v Perninku. Zuzka má zajištěný nocleh v nemocnici,vše potřebné zařízeno a konečně přichází příznivé zprávy o jejím zdravotním stavu. Ředíme pak napětí nejen pomocí iontových nápojů rezavé i zelené barvy. Noční tmou i temnými uličkami Tuhnic, Rybář a bulváry Staré Role se pak směle vlastní silou vezu k domovu, kde pak zapisuji dnes odjetých a smolně pročekaných 56 kilometrů…

Fotky

Loading