26 metrů nad zemí

26 metrů nad zemí

Bratr Boleslav netušil, co odstartuje, když svým pokynem k výkonu hrdelního činu na svém bratru u fortny kostela ve Staré Boleslavi řešil mocenské poměry v rodině. Dnes si při vzpomínce na zásluhy blahoslaveného Václava můžeme, i bez krveprolití, vychutnávat sváteční chvíle volna. Někteří při meditaci v tlačenici věřících, bezvěrci v poloze ležmo na gauči.

Tukani ale rozpínají křídla a míří vzhůru do hor, království větru a dalekých výhledů. Jako vhodné místo pro tento aktivní odpočinek zvolena rozhledna Cibulka nad Olovím, terény slibující dlouhá i krátká stoupání kolem Jedlovce  nad Nejdkem a další technické pasáže kolem dokola.

Změna počasí se zatím nekoná, podzimní chlad je vyvážen jasnou oblohou, zahřátí tělesných schránek zajišťuje profil tratě, nasazené tempo a občas v závětří i slunce. V Královském Poříčí se připojuje k týmu Míra Šmádl a kamarád Hrobník. Posílený tým opouští roviny kolem řeky Ohře a po břehu řeky Svatavy míří k Hartenbergu a ke stoupání v kamení a prachu k Cibulce. Červené kruhy před očima, dech se uklidňuje a jsem u paty kovové 32tunové konstrukce rozhledny. Zdolávám zbylých 120 schodů do výšky 26 metrů, stojím, otáčím hlavou dokola a zírám společně s ostatními  kamarády do kraje. Kněžna Libuše, pokud by netoužila po Přemyslu Oráčovi a jezdila po Sudetech na bajku, by mohla pronést historická slova …vidím Oloví, na hranice do Klingentalu, Kraslice, Smolnou, Jindřichovice, Krásnou Lípu, Pajndl, Doupovské vrcholy, komín ve Vřesové, Nové Sedlo, Karlovy Vary, Sokolov, Hřebeny, Tisovou, Krudum, Lesný, Dyleň, nádrž Jesenice, Zelenou horu u Chebu a také chvalně známý opěrný bod bývalých nepřátel, západních škůdců, špiónů a naslouchačů Ochsenkopf.

Vítr čechrá naše kučery, rozhledna se houpe jak stožáry na plachetnici, slabší povahy chránící obsah svých žaludků rychle sestupují. sestupuji také a následuji kamarády ve sjezdu po žluté značce do Oloví. Náhle zrada, na stezce sloupy mezi než se moje řídítka nevejdou. Stačím to ubrzdit a opřít se bez pádu o jeden sloupek, peprné komentáře nevnímám a příště dám určitě přednost sjezdu schodů.

Výjez z Oloví k Jindřichovicím tentokrát zvolen kolem paneláků. Jinřichovice v poledne mrtvé jak po bitvě, v hospodě „Na chvíli“ zachlastávají Pupkani a také se zde nevaří. Spěháme tedy do Šindelové a spoléháme na Spartu. Sparta v Šindelové nezklamala jako její jmenovkyně na Slávii a nasyceni a napojeni stoupáme pod Jedlovec abychom si pak mohli vychutnat rychlé a technické sjezdy do Nejdku. Stará nejdecká, rychlostní vložka na asfaltu, Garmin ukazuje rychlost 44km, na zastávce jsme co by dup. Ještě zdolat stezku kolem trati a jedu na pivo s Romanem na hřiště v Nové Roli. Kamarádi Tukani míří na základnu. Výjezd na Cibuku se vydařil, v nohách, ve kterých mám dnes 81 kilometrů v terénu doma pokládám na stůl a odpočívám v pokoji.

fotky

video

Loading