Tak se konečně uvolnily poměry, skoro vše co bylo zavřené se otvírá, otvírají se i osvěžovny a kdo pročetl 22. dodatek ústavy USA si připomněl, že  5. prosince 1933 skončila prohibice a dnes by se mohl objevit i Mikuláš. Do konce roku zbývá 26 dní, svátek slaví Jitka, lehce povolují mrazy a pohyb pod pokličkou šedivých mraků tak umožňuje protáhnout svaly, provětrat plíce a vytřást skelet na kole i v okolí Sokolova.

Po dlouhé době vyjíždíme od AC Start, kde tradičně obsazený tým posilují Dima Petr i Šampión. Svěží východní vítr pak žene hejno Tukanů k západu přes Dvory k zahrádkám a singltrekem propleteným katastrem lesíka Na Špici pod tratí až k Počernskému mlýnu. Výjezd k Jenišovu a už se námi práší na stezkách přes Podhorskou kypu k Mírové a do Louček.  Lalůčky v Novém Sedle pak vedou tým do Horního Pískovce, kde na nás čeká dramatická vyhlídka do míst odkud zní rámus těžních strojů a ozvěna hesla „…Já jsem horník a kdo je víc“.

Opouštíme rychle svěže dramatický pohled do těžní jámy velkolomu Jiří kde kdysi bývaly obce Jehličná i Alberov a kolem silnice fofříme po větvích, kořenech a v mazlavém blátě Poříčským lesem ke Královskému Poříčí, kam se opět vracíme kolem statku Bernard.

Za vodou jsou Těšovice, lávka je zavřená a Ohři překonáváme tentokrát po mostě. Druhý břeh dosažen se suchými tretrami a čeká nás výjezd vzhůru mezi domky i garážemi pod Těšovickým vrchem ke Kauflandu a stále výš až k dálnici. Tentokrát kluzký sjezdík k  Lobezskému potoku hravě sjet a už se naše kola obrací a otáčí na trati S24mtb a cyklostezce nalinkované kolem jezera Michal do Starého Sedla.

Houpací lanová lávka, krátká chvilka na traťovku a už závodíme s rychle proudícími vodami Ohře přes Loket a Svatošské skály do Varů. Poslední metry a po dlouhém půstu otvírám dveře základny, kde zní gratulace ke svátku Jitky i připomínka nových treter a návratu Šampióna mezi Tukany.

Policejní hodina se však rychle blíží, těla zavodněna a nabyté kalorie mi pomáhají překonat poslední metry na cestě k domovu. S láskou odkládám svého bajka k zasloužilému odpočinku a čekám na Mikuláše. Básničky si nepamatuji, Mikuláš se někde ztratil, nebo jsem zlobil a tak si píšu do deníčku nadílku dnes zdravě vyvětraných a projetých 60 kilometrů…

Loading