Prosinec, mráz i sníh není asi na skladě. Běžky i hůlky opletené pavučinami trouchniví v koutě a vosky se pomalu pokrývají prachem a plísní. Kdo se nudí doma na gauči či se nechce tlačit ve frontách v nákupních chrámech, tak se tlačí do přírody a vychutnává si, vyšťaven jízdou na kole, i návštěvu zařízení určeného k rehabilitaci ducha a k zavodňování.

Oblečen do zimního cooldresu s hrdým nápisem TUKAN BIKETEAM chvátám ke startu vyjížďky, kde sleduji, na vše připravené hejno dříve narozených či polopracujících bajkerů. Rychlý výjezd přes Dvory k vysílačce náhle přerušen upozorněním na defekt v oblečení Šampióna. S konstatováním, že časem to bude jistě horší jsou kšandy zručně přesunuty do správné polohy a nic již nebrání v rychlé jízdě kolem kompostárny přes polní letiště do Nové Role, kde Verča předvádí žonglování s imbusákem při utahování Zuzčina uvolněného přesmykače.

Další závady neshledány a kolem rybářů míříme ke Smolnické kypě, kterou objíždíme kolem rybníků u „Obecních dílů“. Výjezd po lesním singltreku pod Liščím vrchem k zelené a před námi je lesními stroji důkladně zpracovaná a větvemi hojně posetá cesta ke Kobelci a Rájci. Kličky, lalůčky, louže, bahýnko i kameny nás vedou terénem ke křížku i lesem směle k „vodníkovi“ na Černavě, kde je dnes pro Tukany připraveno balancování mezi loužemi a bahnem na cestě kolem „Studené vody“ ke Spomyšli.

Nejvyšší bod máme dnes za sebou a před námi je Tatrovická přehrada, kterou objíždíme a od hráze padáme k silnici na Vřesovou, kde nás brzdí červené světlo semaforu. Nikam nechvátáme, zelené světlo konečně pouští tým k brodu i sjezdu po „horovce“ k odkališti a rychlé jízdě kolem Smolnické kypy k Železnému dvoru. U6 ve tmě objíždíme Chodov, Garmin snaživě  přičítá odjeté kilometry k Mírové i přes Podhorskou kypu k Jenišovu. Ještě vyšlapáváme svaly na asfaltu kolem nákupních chrámu Tesca a Varyády, pivní špurt se dnes nekoná a jsme v cíli.

Předpisově usazeni, nepředpisově doplňujeme kalorie v tuhé i tekuté formě. Vyšťavené svaly se pod dohledem obsluhy rychle uvolňují a rychle ubývá i vládou stanovený čas pro tuto formu rehabilitace. Vypuzen do tmy a deště pak jedu čile domů, kde mi Garmin hlásí již dávno pokořených 5000 km v sedle a dnes odjetých 50 kilometrů…

fotky

Loading