Zatímco někteří Tukani větrají svá brka a brousí sjezdovky v Dolomitech či v Switzerlandu, domácky založení členové týmu, trpící nedostatkem sněhu, smáčí své tretry na cyklostezce v povodňové vlně rozbouřeného toku Rio Eger. Rekonvalescent si maže koleno opodeldokem a pěší sekce objevuje krásy přírody mezi Breitenbach a Platten. Další nelení a při sobotní vyjížďce zkoumají terény ve směru ke Kolové a Sedlečku, kde místní Tukan úspěšně zahájil jarní práce. I já se soukám do cyklooblečků a hledím doplnit najeté kilometry i nastoupané metry v téměř jarní přírodě.

Trochu zmatku v mobilní komunikaci a v jednu se dnes u ACS sjíždí jen tři kusy. Roman s Ájou dávají dnes přednost asfaltu a silnici (77km). Já tuším zradu a proti Pepínovi i Vítkovi nemám šanci je ve stoupání ke Kolové dohonit. Nechávám je osudu a doufám, že projedou původně dohodnutou trasu přes Kolovou, Stružnou, Andělku k Sedlečku (47km). Nerad je opouštím je a klidná jízda po Okruží pěšině pak svědčí mému tepu a hlavně dechu.

Vymýcené stráně nad Březovou odhalují daleké výhledy k Zámeckému vrchu a někde pod Vítkovkou se v mlze skrývá letiště, Vary i vzdálené Krušné hory. Opouštím Pičusberg a z rozmáčeného terénu před a z lesa za hvězdárnou v Hůrkách si vezu bahnitý suvenýr, který zanechává stopy na asfaltu při stoupání ke Gétovce, také skryté v mlžném oparu. Kupodivu zde není nic vidět, kavárna zavřená. Nezdržuji se a rychle ztrácím výšku na stezkách pod Ottovu výšinou ke Třem křížům a Camera obscura.

Obvykle pěkný výhled nestojí dnes za nic, světoznámé lázně, Diana, vysílačka i vzdálený kombinát na využití hnědého uhlí jsou skryty oparem a není důvod zde trávit zbytek sobotního odpoledne. Sedlám svého oře, padám dolů Turgeněvovou stezkou kolem rozpadající se budovy výletní restaurace Hubertusburg i zavřeného Jara k pracně opravovanému areálu hotelu Thermal.

U tržnice na mne hledí davy diváků, prolétám se na cykloztezce kolem náplavky a čeká na mne poslední stoupání k vysílači. Kolo tentokrát příkladně umyto, na dotaz Pepína kde jsem odpovídám že žiju a doma pak, pomocí klávesnice si zapisuji 30 km a  585 metrů převýšení….

Loading