První sobotní vyjížďka v roce 2024. Sníh zmizel pod náporem deště, chlad ovšem zůstal a bystří Tukani i bedliví šťouralové si jistě všimli, že povinná úterní vyjížďka byla tentokrát vynechána z důvodu únavy z posilvestrovského křepčení i z pondělní jízdy na Boží Dar. Počasí připomíná konec října a voda z roztálého sněhu i všudepřítomné bahno vytváří podmínky, ve kterých jsou Tukani jako doma.

Start v 10,00 hodin, 5 kusů vyjíždí směr Jenišov a přes Mírovou do Chodova, kde na Honzíka čeká v romantických místech mezi odpadky u teplovodu zákeřný defekt. Vůkol bahno, rosný bod na úrovni 130% a díra v plášti. Mlíko bublá, knoty nalezeny a je po bublání. Ještě doplnit čerstvý vzduch vítězem testu, kolo umýt a již stoupáme kolem odkaliště k Vřesové, odkud, po vyhodnocení stavu vody na Tatrovickém potoce, jedeme tentokrát po asfaltu vzhůru do Daterwitz.

Pomník obětem válek ve Spomyšli a v Poušti opouštíme asfaltový koberec. Podmáčeně rozmoklou loukou se blížíme k panelce, jenž nás povede k „Favoritu“. Drncání je náhle konec a obvykle polovyschlý brod se změnil na dravý tok. Hluboká voda po náby a rychlý proud brání v odvaze se koupat. Pepíno vlevo po proudu a Pušák vpravo pak hledají cestu.

Cesta posléze nalezena a bezejmenný veletok překonáváme suchou nohou po kmeni padlého smrku a už nás vítá Šindelová a hlavně zavřená Sparta. No co byste čekali od tohoto jména. Záchranou je ovšem zdejší vyhlášená masna s výstavem rozporcované i jinak kouřem upravené vepřové zvěřiny. Bohatě pestrý výběr vysoce vitaminickokaloricky hodnotné stravy…klobásky, tlačenka, sekačka i rohlíky nahrazují očekávanou teplou stravu.

Obracíme směr a nejbližší otevřená osvěžovna je „U Žáby“ v Nejdku kam dojíždíme přes Lesík vcelku svěží a beze ztrát. 12° i 11° iontový nápoj, výběr v jídelním lístku bohatý. Dávám přednost česnečce a jedu do Varů s Honzíkem, který spěchá za rodinou a očekávaným kulturním zážitkem.

Asfalt na staré nejdecké opouštíme na zastávce Nová Role a již se prodíráme pod padlými břízami a kloužeme bahnem kolem trati k cyklostezce do Staré Role, kde opouštím Honzíka a nechávám jej napospas rodině i kulturní masáži. Doma mě vítá po ujetí 57 km čtyřnohý přítel, teplá sprcha a slovní doprovod drahé polovičky. Bezva den…

fotky + videa

Loading