Vánoce, se od roku 1993 píší s velkým počátečním písmenem, slaví se různými způsoby. Jak je oslavili Tukani nevím, ale letošní posváteční úterý se svými skoro jarními projevy počasí vylákalo k poslední vyjížďce jen dva kusy. Ostatní Tukani, hledící s nadějí ke konci roku zřejmě hledali klid a v rodinných kruzích, tráví kalorické bomby v poloze ležmo pod stromečkem či dohání poslední resty uvázáni za nohu na svých pracovních místech.

Pro jejich útěchu je třeba vzpomenout, že již staří Sumerové znali kolo cca 4000 let př.n.l. a dokonce v roce 2002 bylo ve Slovinsku nalezeno kolo staré zhruba 5300 let. Jestli mělo rám z karbonu a jaké mělo komponenty není doloženo. Oba poslední zástupci rodu Tukanů však své bajky také nalezli, oprášili a směle vyjeli do sněhem a ledem pokrytých stezek a cest vetkaných do lázeňských lesů na obou stranách Rio Teplá.

Jak si to užili, sportovní deníky nepíší, ale budoucí historici a archeologové budou jistě pátrat v análech o podrobnostech této poslední 22km dlouhé vyjížďky a skončí také se svým výzkumem v místech tradičních závěrů, kde večer zakotvili i ostatní kamarádi…

Loading