Sobota. Hladina rtuti v teploměrech se vlní někde kolem 15ti°C a májové nebe stále a usilovně slzí nad slaboduchými výkony našich politických špiček. Výkony Tukanů jsou ovšem stále obdivuhodné a je jen škoda, že nejsou v hledáčcích světového sportovního tisku. Dnešní předpověď vcelku příznivá a 15 kusů vyjíždí od Meandru severním směrem k Čankovu.

Les pod a kolem Bílé skály propleten po trati časovky a už se tlačíme za stádem koní u farmy v Děpoltovicích. Lehké procvičení páteře při překonání závory před Muničákem, sjezd k prudkému toku bezejmenného potoku překonán bez ztrát a zelená značka nás vede vzhůru do Smolných Pecí.

Lesní stezky, prošpikované bahnem i větvemi pak poskytují potěšení bajkerům ve sjezdu od Fojtovkého vrchu k nejdecké čističce. Asfalt kolem trati pak vede tým k Žábě a kolem Bernovského rybníku vzhůru k přejezdu na Dukelské, odkud si „vezem“ zadky kolem plotů zahrádek stále vzhůru. Překonané vrstevnice přibývají, poslední domky v Letné ulici a někde pod námi je Metalis, Vysoká Jedle i Nejdek, kde chcípnul pes.

Mokré louky střídá les a probahněné stezky pod Jedlovcem, Skalnatým vrchem i Díží, odkud to svižně valíme pod Javorník, kde nás vítá provoněná louka i daleké pohledy, které by jistě ocenil Rainhold Messner i praotec Čech. Chvilka na kochačku i fotky, necháváme za sebou silnou vůni bylinek a rychlý sjezd končí mezi kravinci u Javořiny.

Je čas k návratu, před námi je svěží luční zeleň před a za Pouští. Bahno na lesní cestě kolem Studené vody nezklamalo a vítá tým před Černavou i Rájcem, kde se hlásí ke slovu první kapky deště. Paprsky slunce ještě ozařují trasu sjezdu k Vlčímu potoku, kde někdo nahoře otevřel kohouty, ventily i stavidla a tři minuty studené sprchy jistě osvěžily celý tým.

Déšť se rychle přehnal, Roman s Ájou se loučí a stopy bahna vylepšují celkový vzhled týmu ve sjezdu k rybářům. Celkově promočeni se představujem v Božíčanech i v Jimlíkovu a kolem parovodu pak ukrajujem poslední kilometry k vysílačce a jsme v dnešním cíli, kde se slunce snaží vyhřát a usušit Tukany po 50ti kilometrech jízdy.

Ještě si nestačíme sednout a dopít, nastupuje silný vítr a po obloze se valí šedočerná mračna, slibující další příděly vody, před kterými se schováváme pod střechu. Ještě debata k aktuálním tématům, prošpikovaná kávičkou i kalorickými bombami a bezva den končí …

fotky

Loading