Sobota, sníh neslezl, předpověď počasí je příznivá a měsíc leden tlačí hladinu rtuti v teploměru někam k – 6ti°C. Brzký čas startu je stanoven a ještě za tmy vyrážím svěže nevyspalý do života. Po domluvě tentokrát vyjíždíme do hor autem abychom v Nových Hamrech přesedli do vlaku směr Pernink, kde vyrážíme vzhůru k Schuppenově cestě.

Lehce se sypající sníh, teplota tak na modrý extra a čerstvý manšestr i vyřezaná kolej pro klasiky slibuje příjemnou jízdu pro všechny zúčastněné. Ještě zbývá vyřešit pozici „alfasamce“ v týmu Tukanů a vyjíždíme. První stoupání i první klesání k hamerské silnici a kdo by řekl, že se v těchto místech vyskytuje žralok, kterému byla rychle tlama zalepena páskou a tým beze ztrát jede k Zaječí hoře a ke Korci.

Chvilka na traťovku, pár fotek a tentokrát jedeme ve stopě vyřezané dolů k Rolavě a do Jelení, kde se dnes rychle mění počet obyvatel i aut na km2 . Necháváme brzy ve stoupání k celnici pěšáky i rodiny s dětmi za sebou a už nás vítá místo obsazené promořenými  občany Schengenského prostoru, kteří neváhají potejrat svá těla v zimních podmínkách a ve stopě.

Nabídka pestrá, všem vyhověno a jistě neradi opouštíme toto bohu zaslíbené místo ve směru ke Kammloipe, jenž nás přivádí k odbočce do zemí koruny České a k Jeřábímu vrchu. Stopa čerstvě zapadaná svědčí spíše klasikům a bruslaři zde musí použít techniku soupaže. Sjezd k prameništi Rolavy a k mostu na Lučinách bez pádů. Ještě kousek, před námi se otvírá rovina, kde bylo 191 domů. Dnes se tu prohání vítr, běžkaři a také Bobo, jenž si zkrátil trasu přes „Cíňák“.

Sauersack je za námi, Přebuz také a od mostu přes Rolavu fofříme dolů do Chaloupek, kde se chvilku zdržujeme u „Zdendy“. Ticho a klid, vzpomínky necháváme za sebou. Za sebou máme i rychlou jízdu po „kořenovce“ kolem Rolavy do Nových Hamrů, kde u velké sjezdovky vypínám Garmina, jenž mi sděluje, že jsme zdolali v krásné zimní přírodě, kde k dokonalosti chybí jen osvěžovny, 31 kilometrů. ..

fotky

Loading