Přátelé, vyznavači intenzivního pobytu i pohybu v přírodě, 19. prosince v roce 1945 vyšlo první číslo časopisu ideologické diverze zaměřené na nejmenší. Kdo pamatuje či hádal Mateřídoušku, tak boduje a dnes bodují i Tukani, jenž vyjíždějí do mlhou zahalených terénů kolem Varů a ve směru k Dlouhé Lomnici. To Dima s Miluškou se dnes kochají, zaplaveni slunečními paprsky, pohledem na hladinu mraků pod Blatenským vrchem. Ve Varech chladno, předpověď počasí veskrze nepříznivá a jen otužilci na „jámě“ ocení  studenou vodu a mlhu, jenž je chrání před slídivými pohledy.

Hodina startu nastala. Tretry v spd pedálech (kromě náčelníkových 😆 ) pevně upnuty, šaltry rachotí, promazané řetězy jemně ševelí a gumy sviští po asfaltu cyklostezky kolem Ohře do Všeborovic a dál nudně až k mostu do Muzikova, kde na tým čeká prudký výjezd ke křižovatce u Mateřské školky v Šemnici.

Jízda po kluzkých kamenech a v mokrém listí nemá chybu, 752 metrů délky i 80 metrů převýšení dává jistě zabrat i koronavirům, které necháváme za sebou i v rychlé jízdě po asfaltu nad Beraní Dvůr  k Šemnické skále. Jindy daleké výhledy ke Svatoboru jsou dnes v mlze. Na tým nás čeká jízda i bahenní zábaly na rozryté cestě ke Stichlovu mlýnu, na které pilní, evropskými devízami podpoření mravenečci nahrazují oblíbené brody rourami a stavbou propustků. Bahno i nejetelné příkopy za námi, jen pomníček ztraceného cyklisty Růžičky u kaple Panny Marie připomíná dřevní doby cyklistiky i krásu tohoto koutu světa.

Od Stichlova Mlýnu vede vzhůru mnoho cest. Tým volí první levou, ztrácející se nenápadně ve vysoké trávě. Malý brodík a tým rychle stoupá lesem pod „činovskou skládku“ a kolem Činova se pak protahuje až k okénku záchranné stanice ve Stružné, kde je podáváno polední menu přes ulici a v plastu.

Kalorická bomba i teplo v žaludku pak pohání tým do Horních Tašovic kolem Tašovického mlýna k Dlouhé Lomnici, kde z krátkého stoupání po asfaltu dáváme pravou do louky ve směru k Viklanu a lesem stále dál k Červenému kříži i k „vodoměrce“ na Dražovickém potoce pod Novými Stanovicemi.

Nové Stanovice, Stanovice, kolem opar, mlha, inverze, vše schované před pohledy, jen sjezdík dolů k bečovské silnici nic neruší. Golfiště prázdné, golfisti zde dnes netvoří hloučky, golfové míčky i hole mají zákaz shromažďování, jen opuštěná tráva se zelená. Poslední metry a stoupání k hájovně máme za sebou. Už zbývá jen padák do Doubí, cyklostezka k Varyádě a poslední metry k domovu už jedeme sami. Ještě ošetřit kolo, rozmrznout pod teplou sprchou a zapsat si do deníčku 56 kilometrů dlouhé, klidné, dnes mlhou zahalené vyjížďky…

fotky

Loading