3. říjen, svátek má Bohumil a do konce roku zbývá 89 dní. Kdo by čekal, že koronavirus přestane s podzimním chladem útočit, tak bude jistě zklamán. Ovšem národ může potěšit zpráva, že roku 1880 byl ukončen provoz druhé koňské tramvaje v Brně. Ve Varech tramvaje sice nejezdí, ale Tukani dnes opět vyjíždí do terénu, aby zkontrolovali stav polesí Slavkovského lesa, kořenovku kolem Flossgraben u Krásna a posléze i počet židlí u stolů v Myslivecké osvěžovně, kde měl jistě pocit pozitivní energie nad Chodovarem i kníže Schönburg-Waldenburg.

10.00 hodin a pro zahřátí svalů je zvolen výjezd lesními stezkami Tuhnického lesa od AC Start ke Sv. Linhartu, pak i rychlý sjezd lesem k do Březové, kde je za nádražím bezvadně natažená stezka ve svahu pod hájovnou Bor. Volba převodu je jasná, vrstevnice jedna za druhou překonána i stoupání, ve kterém se za Pepínem táhne nelibá vůně a kde se i kola staví na zadní je za námi. Klidná jízda po asfaltu dává pak příležitost k rozhovorům. Od odpočívky „Kozihorská“ dáváme lalůček ke „Kozím vrchům“ a stále výš kolem „Vřesoviště“ až k rozcestí „U Bošířan“, kde se loučí v slzách Honzík, chvátající k rodinné sešlosti.

Sjezd zkratkami pod Strániskem k popravišti, kde dnes skučí vítr a znalci ocení i ozvěnu nářku zde poslední popravené travičky Marie Alžběty Früchtlové máme také za sebou. Před „Větrným Dvorem“ si pak vychutnáváme pěkný pohled na vzdálenou Andělskou Horu a z Kounic pak i výjezd v protivětru kolem bývalého dolu „Svatopluk“ k Hájům. Odbočka z asfaltu do louky a jízda kolem vrcholu „Šachty“ nás vede k polnímu letišti, odkud je pěkný pohled na „z…..é“ Krásno a kamennou rozhlednu, pod kterou zurčí voda v kanálu „Flossgraben“.

Proč si zde umývá své kolo Pepíno je všem jasné a kořenovka pak připomíná jezdcům kolik mají v těle svalů a kostí. Řádně proklepán odbočuji od kanálu k rozcestí „U Dlouhé stoky“ a pak jedu za týmem po šotolině a loukami „U Sedláka“ a po panelce u „Kozince“ kde na Krčiho číhal zákeřný defekt. Defekt opraven. Před námi je „Mýtský rybník“ a už se leskne zčeřená hladina „Kladského rybníku“ a také pěna na Chodovaru o sobě dává vědět.

Cíleně osvěženi se pak vracíme zpět do lůna přírody a necháváme se vést zelenou značkou před „Podstrání“, kde před „Schramovým mlýnem“ uhýbáme vlevo po kamenité cestě vzhůru ke „Staré školce“ a ve směru k „Milířům“. Milíře za námi, vlevo od nás vrchol Krudumi a před námi zelená značka, která nás vede přes Nadlesí a Dvory až do Lokte. Restauračka „U Gardnera“ zkontrolována, tok Ohře nás přivádí před „Pionýrské“, kde neplánovaně zkoumáme stav nového mostu. Most zátěž Tukanů vydržel, na druhé straně pak absolvujeme krátkou přednášku o zhoubném vlivu nekázně. Jsme ale v přesile a přednášejícího s jeho výkladem necháváme rychle za sebou.

Svatošky, Doubí, cyklostezka kde se u Kauflandu s JTF odděluji a jedu v silném protivětru vstříc k domovu. Poslední metry, začíná se šeřit, slibované teplo dnes nebylo a svůj vychladlý skelet pak rozehřívám, po ujetí 84 kilometrů, ve sprše…

fotky

Loading