Když se nás zeptáte, kdy jste naposledy vyjeli na kole, tak odpověď zní „vloni“. Dnes vyjíždíme nejen do nového roku, ale také ve skoro jarních povětrnostních podmínkách vzhůru ke tradičnímu cíli, označující obec Boží Dar. Hodina i místo startu se nemění, netradičně chybí jen JTF a 14 kusů vyjíždí vyvětrat a z krve dostat zbytkáče, protáhnout ztuhlé svalstvo a narovnat skelety a vůbec se po silvestrovských oslavách dostat opět do formy.

Vary po ránu jak po vymření, na prvních metrech potkáváme jen skalní běžce a zodpovědné rodiče s malými dětmi. Otovice, Velký rybník a od zavřené Rafandy nás vede cyklostezka do Merklína, kde velké teplo nutí některé z nás odložit izolační vrstvy před dlouhým stoupáním ke „Krmelci“ na Mariánské. Z Merklína vyjíždím napřed, udržuji kadenci, ale kamarádi mi nedávají šanci a nad Lípou mi ukazují záda. U Krmelce je doháním, v šenku pak doplňujeme vodní deficit a sušíme propocené svršky.

Cyklooblečky usušeny, hrdla svlažena „vyprošťováky“ a venku nás vítá jarních 6°C, sem tam i zbloudilý sluneční paprsek, zbytky sněhu kolem silnice a svěží vítr. Nové Město, Abertamská zatáčka, Jahodová louka a je tu cíl. Společnou fotku kazí již nepřítomný Bobo, který se zbaběle odrodil a odjel rychle do nižší nadmořské výšky.

Boží Dar se svými uzavřenými hotely a restauracemi připomíná všem přítomnost covidu. Povinně předkládané certifikáty pak umožňují vyvoleným příjem kalorií v penzionu „U Daniely“. Neočkovaní zůstávají přede dveřmi, drží hladovku a kalorie hledají jinde. Nasycení očkovaní vlastníci certifikátů i hladoví neočkovaní členové týmu pak vyvážejí svá těla po čistém asfaltu vzhůru nad Neklid, kde na ně čeká dnes bahnem a vodou pokrytá „Pašerácká“.

Nejvyšší vrchol i vzpomínky na idylické časy karskadérských jízd ve sněhu a po ledu máme za sebou a už se nejen na mne lepí bahno. Od kříže připomínajícího zmrzlého trampa fotím rychle mizející tým, který pak nalézám u sjezdovky „Klínovec jih“. Nade mnou sedačky, tlačím kolo v rozbředlém sněhu, kolem mne se řítí dolů lyžaři. Konečně jsem sjezdovku překonal a tým se také řítí dolů vodou i bahýnkem k Suché a rychlý sjezd pak končí u „Subtery“, kde mám pocit, že si sebou vezu veškeré bahno a vodu z Krušných hor.

Dnes vynecháváme záměrně terény a v posdním odpoledni to po asfaltu valíme, přes Hluboký, Hroznětín. Velký Rybník objet, kořenovku necháváme odpočinout a asfalt nás vede dál přes Podlesí do Otovic a Bohatic, kde se konečně v myčce zbavujeme bahenních zábalů a já opouštím tým. První letošní zdravou vyjížďku máme za sebou, vše nejlepší do Nového Roku 2022 jsme si popřáli a chvějící rukou si pak doma zapisuji, na novou stránku deníku, skvělých 66 kilometrů…

Fotky

Loading