Prázdniny skončily a hned se to projevilo na účasti při sobotní vyjížďce, proložené deštivými přeháňkami.  Slanou vodou z Jadranu ošlehaní Tukani se vrací domů, „gardisti“ míří do dolomitem vytvarované krajiny kolem Lago di Garda a Dima s Miluškou si vychutnávají krásy Azurového pobřeží.

Tři sirotci z řad Tukanů vyjíždí od AC Start a vezou dnes barvy Tukanů vzhůru ke krušnohorským horským vrcholům. První výškové metry si připisuji u vysílačky a přes Žižkovu ulici jedu s Pepínem a JTF k polnímu letišti před Novou Rolí. Pár lalůčků kolem rybníku  i sádek rybářů a přes Bouchalku jedeme ke sjezdu, jenž nás vede k železniční trati a k asfaltu nataženému kolem Rolavy do Nejdku.

Za Witte objíždíme Bernovský rybník a za tratí mezi vilkami šplháme vzhůru do Komenského ulice. Přes osadu Mokřiny nás vede cesta do Bernova a asfalt pak do Lesíka, kde zjišťujeme, že sezona skončila 4.9. Vše je vypito a tedy i zavřeno. S hořkostí na patře pak jedem k Šindelové, kde z asfaltu pod Javořinou dáváme levou a po chvilce u Schindlehäuser nám teče za krk voda z nebe. Schováni pod stromy zvládáme příděl vody i pohled na zde rostoucí hřiby.

Louka před Pouští a na nás čeká asfalt k rozcestí Spomyšl. Po chvilce máme za sebou nejen chaty ve Spomyšli, ale i Tatrovice, které opouštíme po „horovce“ k odkališti u Vřesové. Další výzvou je návštěva restaurace ve Staré Chodovské. Slyším JTF jak říká „…tam jsme nikdy nebyli, jedem to zkusit!“ No musíme to zkusit příště, otevřeno mají od 17ti.

Místo osvěžujících chvilek nad pivní pěnou pak jedeme přes Železný dvůr k Bílé vodě a stále dál až do Božíčan, kde chvilku bloudíme při hledání cesty od f. Sedlecký kaolin k hrázi novorolského rybníku. Kudy jezdí Ája do fachy jsme nezjistili, cesta nenalezena a k hrázi se dostáváme klasicky po asfaltu, kde za železničním přejezdem objíždíme rybník kolem chat.

Cesta ale končí a máte možnost kolo přenést za trať, nebo odvážnou jizdou mezi kolejemi překonat několik desítek metrů a vrátit se na stezku projetou v lesíku a po louce pak ke hřišti, kde na nás čeká opět zavřená sportovní hospoda. Nová Role je však velkoryse vybavena a hned vedle je vodní areál zdraví, kde čepují i plzeň.

Plzeń před námi a nad námi černošedivý mrak nacucaný vodou. Vodní příděl jsme si dnes už užili a schováni pod střechou čekáme až se to přežene. Stačili dvě a už to valíme po cyklostezce ke starému hřišti a kolem starorolského hřbitova do Žižkovy ulice, kde uzavíráme okruh.

Ještě kousek a tentokrát končíme v domácím prostředí odkud se zúčastnění osvěženi vrací domů již za tmy. Svíčka osvětluje prostor, oheň dohořívá, kávička dopita, buřty snězeny, prázdné láhve vytříděny a uskladněny. Zápis 57mi ujetých kilometrů pak připomene pěknou, rychlou a klidnou sobotní vyjížďku…

Loading