… i letos si Aršloch vybral svou oběť …

tak nashle na podzim…

Koukám poránu po propršelé noci na sluncem zalité panorama lesního prostoru nad Čankovem a jsem zvědavý v jakém stavu bude dnešní trať, kde se tentokrát bahno vyskytuje jen v názvu časovky.

V záři slunečních lúčů navlékám vestu pořadatele a mažu na svůj, s důvěrou mi svěřený úsek trati. Poslední kontrola stavu označení a už přibíhají páníčci i psi. Všichni s vyplazenými jazyky spěchají do cíle, jen ptáci si v klidu hvízdají své jarní písně a už jsou tu běžci. Sleduji, že je dnes účast slabší. Ti silní jsou dávno v cíli a ke stejnému bodu míří i startovní pole uzavírající Karel.

Čas se naplnil a od startu slyším povzbuzování startujících mladých bajkerů. Nečekám dlouho a od Aršlochu se lesem nese skřípot brzdových destiček. Ještě chvika klidu už mačkám spoušť foťáku a lovím záběry bojujících závodníků. Technická vyspělost postoupila i do mladších kategorií, žádné pády a směle projíždí i poslední odvážný borec.

Na startu to nikdo nezdržuje, svůj díl v boji s časem a se soupeři si jedou vychutnat dříve a ještě dříve narozené kategorie bajkerů. Doufám, že je pro všechny dost kyslíku ve stoupání ke Křížku a odvahy vrhnout se, po projetí „parapetu“, do chřtánu a sjezdu Aršlochu. Technické pasáže se na trati střídají s pískem ve stoupání pod „Noční Můrou“ i s vhodně zarostlými kořeny na kořenovce vedoucí k cíli.

Čas letí jako závodníci, dva okruhy  376 metrů převýšení a 12 kilometrů prověřuje sílu i vůli zúčastněných. Sleduji také technickou novinku v podobě „bezvzduchového“ obutí zadního kola. První i druhé kolo na prázdné galusce a Filip to komentuje „je to jen o málo pomalejší…“.  Ještě zbývá zahodit brzdy a technický pokrok se zřejmě nedá zastavit.

Listí i prach se usazuje za posledními startujícími, lesní ticho opět nic neruší, časovka i celý seriál letošních jarních závodů je již minulostí. Ředitelská, závěrečná hodnotící řeč vehnala všem slzy do očí, všichni po zásluze odměněni, bednaři i zrovna dnes narození bouřlivě oslaveni. Jarní Bahna se povedla a tak vzhůru do nové cyklosezony…

Fotky od BoBo                         Foto od Pepína                         Foto od Petr

Loading