krásy Tuhnického lesa

Herwart a jeho navštívenka u Rusalky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kdo včera sledoval kvalifikované předpovědi počasí s příděly sněhu byl asi dnes zklamán. Z nebe padá voda jak o závod, Tuhnický les se ztrácí v mlze, ve které by se jistě ztratil i „král“ Šumavy p. Hasil. Orkán Herwart se svými větry zde také zanechal hluboké stopy své přítomnosti a chata Rusalka je v tomto čase dost „zarubaná“.

Doma masíruji svá lýtka po šestidenním maratonu na schodech v desetipatrovém stroji na bydlení a s lítostí koukám na dnešní podvečerní výkon obou náčelníků, podpořený účastí Irči a Veroniky. Mapka vyjížďky prozrazuje, že dnes hravě zdolali nejen popadané buky v lázeňských lesích, ale také prudký, velmi namáhavý výjezd serpentinami ke Sv. Linhartu i k vyhlídce Kazatelna, aby se pak propletli mezi větvemi k Rusalce a k chatě Přátelství, odkud rychlým, krkolomným sjezdem rychle sjeli do Slovenské ulice a ke Kome.

Klidnou jízdou po Okružní pěšině si připsali tolik potřebné výškové metry do Kolové, které pak rychle ztratili ve sjezdu přes Mravenčák do Pily. Počasí stále listopadově „velmi příjemné“ je pak doprovázelo na Hořečkové louce a dál kolem rozbouřené, černé hladiny Stanovické přehrady. Hluboký, dravý a prudký proud Dražovského potoku překonán beze ztrát a při výjezdu do Nových Stanovic ani nepropotili funkční prádlo. Ztemnělé Stanovice pak nechali rychle za sebou, odvážným bahnitým sjezdem to sfoukli do Cihelen a klasická cesta je pak vyvedla k hájovně Bor. Ani se nezadýchali.

Zaznamenaná trasa ovšem zrádně prozradila, že zde tentokrát zbaběle vynechali výjezd od Fčelína zkratkou k asfaltovému koberci, jenž je přivedl k „Jezevcovce“ a kde napravili svou pověst, prokázali svou odvahu na kořenech a hravě ji zdolali. Tma je pak doprovodila z Doubí kolem Tuhnické myslivny a pak po Tuhnické cestě k branám kulturněrehabilitačního, zavodňovacího centra, kde se číslovka ujetých kilometrů zastavila na čísle 38,3 km a do deníčků si mohou směle zapsat i 1141 nastoupaných metrů.

Kdo dnes nebyl, může se připojit k mé bledé závisti…

fotky

 

 

Loading