dobíjecí stanice u Ruprechtova

potok Jesenice – průzkum terénu pod Vlčincem

Tak tu máme opět den jak zákon č. 245/2000 Sb. káže. Pamětníci, staří jak hnědé uhlí, vzpomenou na zavraždění knížete Václava, mladší na vznik samostatného státu i na „Den znárodnění“. Současníci si vzpomenou, že nemají doma chleba a dnes jsou zavřené obchody. Politická situace napjatá a místní klima se chystá provětrat orkán Herwart. Bezva podmínky.

 

Ovšem pro otužilé a otrlé Tukany to nejsou žádné překážky a dnes je třeba prověřit stav tratě časovky a vyhledat a projet cesty dávno neprojeté v místech, kam dlouho nezabloudili vlci, pašeráci, báby kořenářky a domorodí houbaři. Jedu k meandru, kde zastavuji u Fešáka, jemuž uchází vzduch z duše a pak zjišťuji, že jsem na tom podobně. U Startu pak oba předvádíme rychlou výměnu za nové a společně s ostatními kamarády míříme k Čankovu provětrat peří na trati podzimní časovky.

Rozmočená louka, pár lalůčků a už se brodíme spadaným listím ke křížku, kde se stopa ztrácí a je nahrazena širokou, nově zválcovanou šotolinou. Odbočuji do buřeně, trasa časovky nalezena a jedu za kamarády. Dolů, nahoru, mezi stromy vlevo, vpravo, „parapet“ ani nevnímám. „Aršloch“ s úctou objíždím lesem, cílová louka a trať časovky je za námi.

Projevy počasí vynikající a tým jede přes Malenivy nad Nivy a azimutem rovnou do Ruprechtova, kde míjím kapličku. JTF nás vede neomylně polní cestou a hodně dlouho nejetými lesními stezkami pod Ostrým vrchem zpět k silnici do Děpoltek a pak vzhůru k Lužci.

Kupodivu je asfalt natažen i v prudkém stoupání do sedla mezi vrchy Březový a Království kde náhle končí. Na rozscestí dáváme levou, Garmin načítá nastoupané metry a dnes za světla konečně vidím, kudy jsme se projeli za tmy.  Bezvadná, nenáročná cesta a můžeme zapomenou na jízdu přes Lužec k Odeřskému jezírku.

Hladina jezírka se třpytí vpravo, ještě trochu stoupání pod Vlčinec a máme dost času na průzkum nových cest. Vrstevnice ve výšce 750 mnm. vede do míst kudy nechodí ani divoká zvěř. Zvířená, půlmetrová vrstva listí se za námi znovu usazuje, skryté klacky a kameny nekladou odpor, potok Jesenice překonán, pěkný průzkum terénu vystřídán pěkným sjezdem, ozdobeným ukázkovým Pepovým pádem pod Hroznatovým vrchem. Krovky oprášeny, kolo zkontrolováno a zelená značka nás doprovází k Rafandě.

Sváteční den se rychle krátí a před námi je Velký Rybník, výjezd kolem „Beránků“ k oboře, terény k Sadovu, Dalovice a cyklostezka kolem Ohře. Garmin ukazuje rychlost 28 km/hod a klidná jízda za červenými světly blikaček kamarádů mě vede spolehlivě k branám základy. Nohy příjemně vyšlapané, umyté kolo odpočívá v garáži, skládám svou kostru ke stolu a iontový životabudič doplňuje vhodně mé odpařené kilogramy. Čas letí, trampské písně mě doprovází na cestě k domovu a v duchu se připravuji na Herwartův průvan. Pěkný sváteční den…

fotky

Loading