Oldříš / Ullersgrün

dobrá rada pro letošní dubnové projevy počasí

Probouzím se, asi jako ostatní Tukani, do sobotního hodně studeného rána, do střešních oken vytrvale bubnuje staccato deště a měsíc Duben ukazuje, co všechno umí provést s počasím.Blíží se hodina startu, příprava na vyjížďku vrcholí a již sviští gumy mého kola k AC Start.

Čas se naplnil a hejno Tukanů se vydává ve směru ke Krušným horám, aby dnes zdolal terény a zakroužil kolem Oldříše, Mariánské, Jáchymova a Popova. První metry k Čankovu máme za sebou, zorané pole V Březinkách je objeto a v lesním šeru od Čapího hnízda dojíždíme před Velký rybník. Odbočka vpravo a ke hrázi nás vede technická trať lesní stezky. Očekávané bahno kolem průtahu se nekoná a po chvilce již přičítáme nastoupané metry od Hroznětína po šotolině k Oldříši, kde fouká od Plešivce silný vítr. Komár Pušák má co dělat aby se udržel na asfatu, vracíme se do lesa a do stoupání kolem Oldříšského vrchu pod Vlčí hřbet. Výškové metry rychle přibývají už jsme v místech, kde kdysi stál klášter Mariasorg a dnes stojí malá vyhlášená modlitebna „Krmelec“ s malovaným stropem a kde čeká kamarád Bobo.

Teplota stále klesá a je třeba usušit propocené vrstvy inteligentního prádla. Kamna se snaží a společně s Rohozcem v útrobách rozehřívají zimou ztuhlé prsty a oběhovou soustavu. Usušeni se vracíme se  zpět mezi vločky sněhu, výjezd na Nové Město za námi a rychle ztrácíme výšku po sjezdovce Skiareálu Náprava a do Jáchymova, kde se dnes jede Jáchymovský Downtown. Společně s ostatními diváky pak obdivuji styl a odvahu mladých bezmozků na schodech a v závěrečném skoku do hlubiny pod můstkem. Kdo umí, ten umí. Nikdo nespadl a my se vracíme zpět kolem kostela sv. Anny a po Lipnické nad Radiumpalác a dál k bývalé obci Pfafengrün.

Malá zastávka u tisícileté dolní lípy a Popov opouštíme sjezdem kolem obnovené kapličky. Nějak jsem se zde zasnil, vymletá cesta mne sežrala a zasloužilý pád je mi odměnou. Naražené rameno bolí, rychle se zvedám a jedu za ostatními po zelené k Hornímu Žďáru. Nějak jsme se netrefili a jen Pušák zamířil správným směrem k Popovskému javoru a ke sjezdu k silnici do Hlubokého, kde se na křižovatce opět setkáváme.

Za námi klesá prach na polní cestě do Kfel a před námi jsou Ostrovské rybníky a stoupání do Nejdy. JTF prorokuje suchý rok a louže vody a bahýnko je nalezeno jen pod železničním mostkem. Trochu pomočené gumy zapudrované prachem se pak opírají do asfaltu na Pupkaní ulici v Hájku, který opouštíme výjezdem po louce k oboře a po jahodovce ke Konkordii. Popadané stromy v lese nad Sadovem překonány a již svírám brzdové páky u viaduktu, kde tým opouští Roman, Ája a Čenda. Před námi jsou poslední metry v Sadově, v Dalovicích, na cyklostezce se pak odrozuje Pepa a v pivním špurtu, po 54mi kilometrech jízdy, dnes vítězí Honzík. Závěr vyjížďdky se pak nese v hodnocení odvahy sjezdařů Downtownu, neustálému zvyšování cen převařené, chmelem ochucené vody a úvahám vztažených k nechvalnému konci kuřácké vášně v májových dnech. Nechme se překvapit…

fotky   Downtown Jáchymov Pepa + Petr   Downtown Jáchymov od BoBo    Hroznatův běh děti od BoBo  Hroznatův běh od BoBo   Downtown video Pepa

 

 

Loading