lávka přes Rolavu v zastávce Nová Role, 2016

lávka přes Rolavu v zastávce Nová Role, 2016

a totéž místo v roce 1914

a totéž místo v roce 1914

Tak nám dnes Rosický posílil jistý nerezavějící mančaft, jistá Феига Хаимовна Роитманov se pokusila před 98 lety odstranit vůdce světového proletariátu, jenž posléze poslal prvního člověka do vesmíru a úlisně obsadil před 45 lety země koruny české, před 128 lety  začal řádit Jack Rozparovač a dnes se jedou do divokých terénů kolem Varů vyřádit Tukani.

Ideální cyklistické počasí. Tým posílený o dva nováčky se jmeném Erich (Erich zrcátko a Erich syn) vyjíždí probrouzdat a nacvičit rovnováhu, techniku výjezdu a sjezdy v divoceromantických koutech terénů kolem Děpoltovického rybníku, muničáku nad Novou Rolí, vyjet ze zastávky Nová Role po žluté na Kobelec, dojet k TO Arizona v Tatrovicích, sjet „Horovku“, přežít zápach rektizolu ve Vřesové a ve zdraví se vrátit zpět přes Božíčany a Jimlíkov na základnu.

Výjezd po oblíbené trase šampióna od Rosnic k písku ve stoupání k Mezirolí hravě týmem zdolán a již se proplétáme mezi stromy, zaparkovanými auty, suchými WC, kořeny a záludnými strouhami na stezce kolem Děpoltovického moře.  Míjíme bývalý muničák a všichni se vrhají odvážně do sjezdu k místu, kde zkoušíme fyzickou sílu, rovnováhu, techniku a vhodně zařazené převody ve strmém výjezdu na brdek. Při pohledu z boku a seshora je to hodnoceno jako sranda, ale v sedle to dává jen Roman a Martin, oba vybaveni asi 196ti koňskými silami. Co je to proti mé síle jednoho vola, úspěšně tedy brdek vystrkávám a mažu za ostatními po Zemanově stezce k lávce přes Rolavu.

Nová Role zastávka, výjezd po asfaltu na horizont, prudký obrat doprava a je tu hodně dlouho nejetá, žlutě označená stezka na Kobelec. Výška rozumně přibývá a závěrečný prudký výjezd přes vrstevnice nechávám pro mladší a objíždím jej po cestě. Chvilka čekání u divadla a jsme opět pohromadě. V Rájci nás opouští Čočkinova rodinná grupa a jeho vábení odolává Jezevec, který si chce do konce vychutnat dnešní bajkohodiny ve společnosti Tukanů. Černava U Křížku a kolem Studené vody to valíme k TO Arizona, kde si v teplých vodách zatopeného lomu spokojený Jezevec máčí roztřepené konce svých dolních končetin a láká ostatní ke koupeli v hlubokých vodách pod skalními stěnami.

Nedostatek času a vůle brání k dokonání činu a tak to valíme v pěkném singltreku k Tatrovicím a pak po stezce „Horovky“ k odkališti do Vřesové. Trochu zápachu a prachu nekazí dojem a náladu v rozjetém týmu, písek na cestě k Bílé vodě vrže pod gumami, Božíčany, Jimlíkov a již se za námi práší ve sjezdu od vysílačky do Dvorů.

Světla křižovatek rozdělují tým a závěrečný špurt je ochuzen o obvyklé sprintery. Doháním na asfaltu kolem KV Areny Pepína, za zády si vezu Ouroďáka, jenž odmítá střídat a těsně před cílem mi nastupuje. Lstivě zrádným a úlisným manévrem získává pořadí a náskok v boji pořadí na pásce. Po TB zvítězil Pepíno o několik koňských délek a Ouroďák o krátkou hlavu. Bajky po 50ti kilometrech vychládají v garáži, volná místa kolem stolu obsazena, chybějící zrzavé ionty poctivě doplňovány. Nováčkovský zápis za námi a za námi je i dnešní bezbahnitá, uprášená vyjížďka, rychle se stmívá a je tu konec prázdnin. Tak kamarádi, nebojme se tmy a budoucích bahenních zábalů a vzhůru do dalších kilometrů…

fotky            video

 

 

Loading