ukázkový přeskok přes řídítka našíř

kam se hrabe Taxisův příkop

začíná stav beztíže…

tady někde jsem ztratil korunu…

Sobotní ráno, obloha pečlivě potažena šedivými, vodou nasáklými mraky, silný vítr se opírá do Tuhnického lesa, jenž připomíná Amazonské deštné pralesy. Celonočním deštěm pomočená trať kolem Linhartu slibuje pěkné výkony a ideální podmínky pro sport a zvláště jízdu na horských kolech v prvním závodě 16. ročníku X.C. Jarních Bahen.

Běžci i psi mají jedno kolo vodního ráje za sebou, zabořen do mokrého listí a zabalen do pláštěnky, pod větrem ohýbanými stromy, čekám na výkony „eliťáků“. 10 minut po dvanácté hodině a už se přes příkop nad Ovčím rybníkem probil první a po chvilce druhý, třetí a další bajkeři z elite kategorie.  Fotím, natáčím, do toho sílí déšť a už jsou tu závodníci v druhém kole. Tentokrát je pole silně protažené a únava závodících se začíná projevovat. Pole je pryč a měním také svou pozici do míst pod Ovčí rybník. Nevím jaký objem motoru mají závodníci z čela, jedou třetí okruh a jako by zrovna nasedli. Závěrka foťáku cvaká, karta se plní exkluzivními záběry na bojující. Přejíždím do cílového prostoru, kam mě nalákala vůně grilované dietní speciality. Polykám poslední sousto z buřta a po chvíli je tu vítěz s úsměvem na tváři a bez stop únavy.

Elita má dnes silně vychlazené „amazonské peklo“ za sebou a na startovní čáře buší srdce opravdu skalním hobíkům. Nebe prolévá slzy nad balíkem v němž jsou namíchány všechny kategorie, ženy i výkonostně vyzrálá kategorie unisex. Silný vítr odnáší hluk startovního výstřelu někam k Dianě, gumy mlaskají a bahýnko se rychle stěhuje na záda bajkerům zdolávajících první metry ze tří okruhů. Držím palce kamarádům Tukanům i ostatním odvážným, rychle mizících před objektivem ve směru k lomu nad Doubím. Stěhuji se znovu k vodnímu příkopu a pod Ovčí rybník, lovím nové „letecké“ záběry z míst které připomínají „Hadí příkop“ pardubického hipodromu, fandím kamarádům a stále více moknu. Déšť houstne, sílí i vítr, prsty mi mrznou. Ujeté okruhy i  záběry energeticky vyštavených závodníků přibývají, také energie v baterii ubývá a v cíli jsou první ženy. Muži mají před sebou ještě jedno kolo a jsem si jist, že v těchto podmínkách bojují někteří o holý život. V cíli se objevují první borci, ze zablácených obličejů svítí jen zuby a oči. Škoda jen, že diváků kolem trati nebylo více.

Hodnocení prvního závodu provedeno, vítězové odměněni, buřty snězeny, počasí za jedna, nikdo se nezrakvil, padalo se měkkého a do vody i fotografové a diváci v cíli spokojení. Jeden proříznutý plášť, otočené sedlo a výsledné časy svědčí o důkladné zimní přípravě všech zúčastněných. První závod se povedl. Závodníci, posbírejte odvahu a síly do druhého závodu na Třech křížích…

video Pepa   video Zrcátko     video Petr    fotky Petr    video Ouroďák

http://tukankv.rajce.net/2017_Bahno_Linhart_Bikeri_od_BoBo

http://tukankv.rajce.net/2017_Bahno_Linhatr_od_Pepina

http://tukankv.rajce.net/2017_Bahno_Linhart_bezci_od_BoBo

Loading