„POZOR POZOR změna! Slet nebude na Fčelíně, tam je hrozně sucho, ale u beránků na Velasu! Sobota 2.7.2022 ze Startu v 10:00 přes Velas jedeme na výlet. Z výletu se vrátíme k beránkům , dáme si kančí guláš a spláchneme prach. tuk tuk tuk jtf“. 
Tolik poslední informace ze štábu k 8. sletu Tukanů a páteční odpolední příprava se skoro vydařila. Jen pitný režim, vinou chybně zapůjčené výčepní stanice, nelze zajistit a ochutnat stav výstavu pivovaru je tedy přeložen na sobotu.

Osmé sletové ráno „U Beránků“ prozářené sluncem, vítá kamarády, zprovozněná pípa již láká žíznivé, slunce září a rtuť teploměru stoupá stejně rychle jako Tukani, kteří se vydávají do terénu, aby si protáhli kostry a zakyselené svalstvo připravili na pitný režim a ochutnávku kančího guláše. Vini si ještě před startem procvičuje stabilitu a Pušák již vede tým kolem Velasu k Ruprechtovu a kolem kaple p. Marie do lesního stínu pod vrchol Ostrého vrchu.

Dlouho nejeté stezky, proložené kořeny, bujnou lesní květenou a technickými pasážemi přivádí tým k Barboře a pak po asfaltu i k Děpoltovickému zámku, kde nám na pozdrav řehtají stáda koňů. Malá brzdička na rozkopané nejdecké silnici, závora před muničákem pak většinou podlezena, kola přenesena. Stačilo ovšem zvednout zkušeně závoru a můžete jet v klidu dál do míst, kde čeká oblíbený technický sjezd k brdku nad bezejmenným potokem.

Koukám na Martina jak jej hravě zdolává i na Jitku, která si v prudkém stoupání ustlala a zkušeně využívám cyklokrosovou techniku k překonání výškového rozdílu. Chvíli se pak tetelíme v lesním stínu a tentokrát jedeme po zelené od lesní školky dolů k Rolavě, kde čeká kořenovka a pak jízda po navigaci k mostu, kde se vracíme k asfaltu i k stoupání po cyklostezce do Mezirolí, kde se roztrhaný tým se opět spojuje a polední úpal pak překonáváme pod střechou osvěžovny „Rolík“.

Lehké osvěžení, cíl je na dohled, stačí jen v poledním žáru překonat kousek trati KIWI v oblíbeném stoupání z Niv do Ruprechtova, kde dnes uzavíráme okruh a někteří zde smáčejí svá brka a někteří dávají přednost jízdě do místa sletu. Koupačka výborná, prach spláchnut a jsme v cíli, kde se potkáváme nejen s kamarády, ale i s výživným Bernardem. Zábava jak má být a z mobilního světa přichází informace od Žíry, že se na Fčelín dostavil Blesk i s kytarou.

No je to dost daleko od Velasu a na hudební doprovod zůstává tedy Pušák sám. Trhá struny co to dá a dělá svým zpěvem konkurenci všem ptákům z okolí. Výborný guláš  i Maďarova  pomazánka mizí jak pára nad hrncem a zodpovědně zmožení kamarádi odjíždí, řádně vybaveni a osvětleni, tmou k domovům. Zbylé zúčastněné pak přikrývá dým a vůně buřtů z grilu a po půlnoci vše utichá.
V ranním rozbřesku nedělního rána se ovšem vše svižně probouzí, Jitka se jede osvěžit do přírodních vod zdejšího lomu a pro ostatní zbývá osvěžující Bernard, vůně kávy i tradiční česnečky. No vše jednou končí a 8. slet také končí bouráním stanu, balením stanů, spacáků, karimatek. Tentokrát byla účast slabší… dovolené, Blesk na Fčelíně a tak bezedný sud bude připraven na úterý.
Kdo nebyl, nemůže si zapsat  sobotních, lehce vyjížďkových 40 km a svou neúčast jistě doloží řádnými omluvenkami …

fotky

Loading