Lednové projevy počasí působí na sportovce různě. Někteří pláčou nad nedostatkem sněhu, jiní např. v Budapešti sníh nepotřebují a Tukani berou bezesněžné zimní podmínky pro sport, vylepšené bahnem a ledem jako samozřejmost.

Sobotní dopoledne, sníh nepadá, měním hrubé pláště vyplněné dušemi za měkčí bezdušáky a vyjíždím opatrně s prsty na brzdách k AC Start. Počernická po ránu neklouže a neklouže to ani na trati Artíka kolem Bílé skály i na asfaltu, po kterém dnes vzlínáme vzhůru k Lužci a pak po Josefce až k ledem vystlané Aliceově cestě. Ferdinandova silnice na tom není o mnoho lépe a srdeční tep se uklidňuje až ve sjezdu na prosoleném asfaltu do Pstruží.

Dáváme levou a Abertamská dolina, vyplněná technickým sněhem nás vítá a pak vede přes Modesgrund po ledu stále vzhůru až pod Abertamy. Jízda v trávě a po ledu kolem koupaliště na Hřebečnou má také své kouzlo. Na cestě Antona Güntera kolem Mauritia na nás čekají poslední metry jízdy na ledu k Červené jámě, kde si hledám svou stopu a ledové pláně objíždím travou i bez pádu. Bajk pověšen za sedlo a rychle tahám foťák a zde natočené video pak jistě potěší duši nejednoho Tukana.

Chvilka na oddych, sebevědomí i psychika posílena konzumací svařáku a po rekognoskaci terénu vynecháváme jízdu po červené a k Bludné dojíždíme lalůčkem přes zamrzlé rašeliniště „Spáleniště“. No moc jsme si nepomohli a všichni opět trénujeme rovnováhu na zledovatělé silnici v úzkém pruhu čistého asfaltu. Rozcestí pod Blatenským vrchem, před námi led a rychlý sjezd do Horní Blatné.

„Übung macht den Maister“. Nikdo nespadl a už nás vítá šenk U Medvěda, kam se přišel podívat na tým i Dima. Holandský řízek, plněné knedlíky, rajská i tlačenka (s patnácti) nás staví na nohy a nabrané kalorie je třeba opět poctivě vydat. Před námi Pernink a stoupání do Oldřichova dává kaloriím zabrat. Rychlý sjezd do Lužce pak u zámečku přerušen a můžeme zde koukat i ohmatávat kamenné sochy místní fauny.

Kultury je dost a už to valíme dolů k Děpoltovicím, pak kolem Barbory do Mezirolí a pod Noční Můrou ke kravínu ve Staré Roli, kde se kola konečně obalují slizkým, lepivým bahnem, které si pak vezu domů i s dobrým pocitem po dnes odjetých 62 kilometrech…

fotky

video

Loading