před Odeřským jezírkem

pohled z „Josefky“ k Varům

Korec, před vjezdem do říše

Arabský šejk z pěší sekce…

Další krásné, slunečné, ale pohříchu bezvodé sobotní ráno vítá národ bajkerů a zvláště Tukany k vyjížďce od Ohře (327 m.n.m.) až k zalesněnému hřebeni Krušných hor.

Desátá hodina plus akademická čtvrthodinka a pečlivě odpočítaných sedm kusů vyjíždí zkontrolovat stav festivalového stanového městečka na Rolavě. No stany svědčí zřejmě o hojné účasti filmových nadšenců. Tukani ale nadšeně a hlavně rychle mizí přes Starou Roli a mezi zahrádkami pod Kukačku, pak stále výš po „noční můře“ vzhůru k Mezirolí a přes Děpoltovice k Lužci.

Stín na asfaltu vyměněn za stín lesních velikánů ve stoupání k Odeřskému jezírku. Na koupačku je brzy a tak se koupeme ve vlastním potu ve stoupání k hájovně Velflík a pak i po modré kolem Trousnické skály. Kousek asfaltu k Perninku a už si připisujeme další výškové metry a vychutnáváme prach a kamení na Schupenbergské cestě.

Ostrý vzduch a ranní chlad odhaluje daleké výhledy ke Klínovci a Fichtelbergu, před námi je však, dnes nejvyšší bod vyjížďky 996 m.n.m. pod Zaječím vrchem a také Korec, kde překonáváme bez bázně státní hranici abychom pak fofrem sjeli, již v saském prachu a kamení, k Hennebergu. Začíná být teplo a u vodárny nás vítá šotolina na Kammloipe, kde v saském horku vzpomínám na chládek a zde vyřezané stopy ve sněhu.

Mířím dál na západ za ostatními až k „Slatině“, kde opouštíme saskou romantiku a horce lehký český vánek již čechrá naše kučery v jízdě vstříc k Rolavě a osvěžovně „Na Kovárně“ v Přebuzi, kde nás vítá pěší sekce vedená „šejkem“ Dimou (Miluška + Frňák). Jídelní lístek vypleněn, těla zavodněna a kolem kostela sv. Bartoloměje míříme k zasloužené odpolední siestě vyplněné příjemnou koupačkou v rašelinných vodách rybníku na Přebuzi.

Těla řádně vyšplouchána, kůže nasycena přírodní kosmetikou namíchanou z rašeliny i krušnohorské květeny. Tento přírodní ráj, předložený zde zdarma proletářům z obou stran státní hranice, necháváme za sebou a po asfaltu míříme kolem „Rudenského návrší“ k odbočce na cestu, kde víříme prach pod Rudenským špičákem a Díží ve sjezdu k Vysoké Jedli a do Nejdku.

Garmin ukazuje zvýšení rychlosti, „starou nejdeckou“ máme za sebou a kolem trati dáváme bomby k niťárně a k rybníku v Nové Roli. Zde připravená malá ochutnávka výstavu pivovaru Bernard a už to valíme dál po cyklostezce a asfaltu až k bráně základny, kde nás, po ujetí 83 km a získání 1434 výškových metrů v průměrné teplotě 27°C, čeká usilovná a náročná rehabilitace.

Sledujeme také výkon závodní sekce, jenž bojuje v saském Chemnitz o vavříny vítězů v 24hodinovce. Mobilní aplikace ukazuje tvrdý boj 17ti mix týmů bez rozdílů věku s časem i o umístění v první desítce. Na šesté místo mají zatím nepatrnou ztrátu a k prohánění soupeřů mají před sebou celou noc. Tak jim držme palce…

fotky

Loading