na startu vyjížďky…“U Beránků“ Velký Rybník

pohled z „Josefky“ na Velký Rybník

rozcestí u hájovny Völfling

dámský team u „Rafandy“

Rok utekl jako voda, Martin si chladí tukaní péra někde daleko za polárním kruhem a Tukani si dnes vychutnávají skvělé vedro při svižně pojaté vyjížďce k vrcholu Völflingu, aby pak rychle slétli do míst, kde se dnes koná 4. slet Tukanů.

Ranní nebe plné červánků, po nebi plují šedivé mraky a od AC Start vyjíždí 18 Tukanů, aby na Velkém Rybníku přijali do svého hejna kamarády, jenž v pátek zahájili přípravu na slet. Jak poklesla hladina v sudu a kolik toho zdolali nevíme, ale jsou plni energie a tým již letí vzhůru k oblakům, ze kterých občas spadne kapka teplého deštíku.

Rychlá stoupačka k Odeřskému jezírku završena osvěžující koupačkou. Já si jedu svým tempem napřed, na Josefce zastavuji a fotím zastřené pohledy  k Velkému Rybníku i k Nové Roli, lehce a příjemně osvěžen teplým deštíčkem pak dojíždím k hájovně Völfling. Čekám na kamarády a koukám v kterém místě asi stála restaurace „Völfling“. Po restauraci žádná stopa, jen opuštěná, vybydlená hájovna hledí prázdnými okny do kraje mléka a strdí.

Kamarádi jsou zde, chvilka na traťovku a před námi je závěrečné stoupání k vrcholu Völflingu. 973 metrů nadmořské výšky hravě zdoláno a už to valíme dolů cestou necestou po kořenech, kamenech, trávou i listím dolů přes vrstevnice zpět k „Josefce“, po které nás vede zelená značka stále dolů k Aliceově stezce a k rozcestí na „Ferdinandově silnici“.

Bobo zde měkne a sjíždí podporován Miluškou do Pstruží a pak po asfaltu k Hroznětínu. Tým to ale valí stále po zelené dolů k Rafandě. Kameny, větve, písek máme za sebou, před sebou zasloužené „Svijany“ a poslední kilometry do místa 4. ročníku sletu Tukanů.

Jsme v cíli, kde nás vítá nejen „železná lady“ Irča, ale i sudové osvěžení, catering v podání Honzy Maďara a rytmická skupina kytarového tria vedená „kapitánem“ Bleskem. Rozumě Uložená Měna i zelená teče, vůně grilovaných pochoutek se nese a šíří večerem společně se zpěvem. Rychle se stmívá a někteří kamarádi, toužící po vlastní posteli, odjíždí po ose domů. Zdravé jádro zůstává a vychutnává si usilovně nejen tmu, ale i noční život v přírodě.

Rozednívá se, padá rosa, kosové pějí své písně i Honzík dokončil svou noční šichtu při řezání dřeva a oba, zde přítomní kapitáni už usilovně prověřují stav hladiny rezavého nápoje v sudu. Probouzí se i ostatní, koupel v lomu i zdravá snídaně v trávě pak staví na nohy vše živé. Neděle nám pěkně začíná. 4. slet je za námi a založen do historie. Pamětníci mohou vyprávět …

fotky             video

Loading