Tuhnická lávka – počítáme účast

nejenom kolo ovládají Tukani

Krásné zářijové ráno, obloha bez mráčků, lehký větřík čechrá kučery, někteří Tukani se chystají porážet soupeře, nebo se vrací domů z nyní spřátelené ciziny či od teplého Jadranu. Ti co jsou věrni domácímu prostředí se dnes rozhodli pokořit nejenom terény, ale také mokrou trasu  a projet se po Ohři z Dubiny do Velichova.

První ranní kávička bystří mysl Tukanů u AC Start při čekání na kamarády. Konečně po čase dojíždí Zuzka i Honzík, který se, podpořen silnou zásobou rodinobodů, rozhodl prožít s týmem nebezpečí vodácké jízdy a dnes nalinkovanou trasu. Na Tuhnické lávce poslední počítání účasti a přes dolní Drahovice to valíme k vodárně i k E6 a zelená nás vede vzhůru ke golfišti. Znovu odvážně překonáváme E6 a jedeme proti srsti trasu Artamona nad Telenec. Pod vrcholem „Na Hupu“ překonáváme zrádný brod na Telenském potoce a přes Žalmanov dojíždíme v pravém poledni k prostřenému stolu na terase osvěžovny ve Stružné.

Znovu nabrané síly nás vedou nad Činov, kde se chvíli kocháme pohledem na vrcholky Krušných hor rozložené od Velflíku až po Měděnec. Znalci rozeznávají sluncem osvětlený kužel Himlštejna, Svatobor i Pustý zámek. No v Dubině po 32 kilometrech na kole, nás v přístavu  čekají lodě a tak si dáváme pěkný sjezdík k Beranímu Dvoru a pak i k Ohři, jejíž prudký tok nás má protáhnout přes jezy, mezi kameny a peřejemi do dnešního cíle ve Velichově.

Chvilka čekání vyplněna ochutnávkou výstavu plzeňského pivovaru, háčkové poučeni a už jsou za námi první metry ujeté po hladině. Vody je málo, kameny v řece ukazují své zuby. První zkouška je připravena na Dubinském jezu, nováčci blednou, ale jez i peřeje hravě zdolány, mělčiny nemají šanci nás zastavit.

Proud nás táhne kolem „Fofra“ a je tu Kyselka, Radošovský dřevěný most. Na obávaném, nejetelném jezu přetahujeme lodě a trojka s kormidelníkem i ostatní lodě vyráží vstříc vzduté vodě nad peřejemi ve Velichově, kde dáváme vodní pivní špurt a jsme v cíli po 8mi kilometrech mokrého dobrodružství.

Společná fotka, nikdo neutonul a neudělal se. Voda v Ohři teče svým tempem a pěkné tempo udržují i Tukani rozložení kolem ohně na tábořišti. Háčkové udržují oheň i jinak se starají a bezvadný den pomalu končí…

fotky                      video

Loading