Tukani v Abertamech

10. ročník historického štafetového běhu

Kamarádi, vytáhněte na světlo a oprašte „zimáky“ v sobotu se jede v 11.00 od AC Start, cílem jsou Abertamy a zde pak podpora spřízněného týmu Krušnokolců, bojujících v historických kostýmech a na historických lyžích.

Ve stále mrazivých projevech počasí importovaného z východního kontinentálního prostoru, kde vládne Děda Mráz, odjíždí pět Tukanů vzhůru k hřebenům Krušných hor. V sedlech svých bajků, obaleni několika vrstvami funkčního oblečení, polykají první letošní kilometry ve směru k Čankovu a pak je čeká i první stoupání kolem Bílé skály k Mezirolí.

V Děpoltovicích u zámku opouští terén a zmrzlý asfalt je vede k Lužci, pak stále výš k Oldřichovu, kde je za viaduktem vítá ta pravá zima se sněhem a nepříjemně studeným  protivětrem. Ještě kousek stoupání k přejezdu a už je tu studený sjezd do vysokohorského střediska zimních sportů. Pernink je za nimi a před Tukany je otevřená, dnes zatraceně studená rovina kolem rašeliniště.

Konečně jsou tu Abertamy a areál technických služeb, kde je ve sněhu vyřezán 640 metrů dlouhý okruh pro 10. ročník štafetového běhu na historických lyžích. Dimou dovezené teplé oblečení a teplé nápoje zachraňují cyklistickou sekci Tukanů od smrti chladem a mohou tak své síly věnovat hlasité podpoře Tukanů bojujících mezi 220ti zúčastněnými lyžaři.

Rychlý sníh, dobrá máza (modrej je dobrej), kvalitní dobové oblečení i historická lyžařská výzbroj přispěla k rychlému průběhu závodu. Vítězové i ostatní štafetové týmy oceněny, k dobré náladě přispěla svým výkonem i kapela „U mě dobrý“ i herec Jakub Kohák, jenž zde zřejmě objevil zdejší krásu i co dokážou Krušné hory.

No čas letí, slunce šetří svým světlem a Abertamy se uzavírají opět do mrazáku. Tukani jedou po ose k Perninku, kde je čeká dlouhý a dnes hodně studený sjezd do Merklína. Zmrzlé údy a zkřehlá brka je třeba rozehřát, na ráně je Rafanda. Teplo z lokálu se rychle vstřebává do svalů, síly i kalorie doplněny. Hroznětín, Velký rybník, Podlesí, Otovice, Vary. Prvních letošních 1136 nastoupaných metrů a 53 ujetých, zmrzlých kilometrů, si mohou zapsat do deníčků. Kdo nebyl, sice nezmrznul, ale o hodně přišel…

fotky    video

Loading