Abertamy – nad hájenkou

rozcestí Pod Špičákem

Zimní spánek zasáhl vše kolem, jen Tukani jsou stále aktivní. Někteří provětrávají svá kola v lázeňských lesích, jiní šlapou chodníky a brousí své podrážky po „zlatém“ pruhu lázeňské rezervace, nebo se sluní ve společnosti vysohorských štítů hodinářské velmoci. JTF společně s oslavencem Honzíkem to berou sportovně a vyráží do stop vyřezaných z Perninku k Mrtvému rybníku aby pak zakroužili kolem Barbory k Abertamům a zpět.

Domluva a logistika zafungovala, u Normy sedáme do útrob auta vybaveného třemi na sobě nezávislými hodinami, Honzík šlape na plyn a po chvilce míjíme v Perninku „Kongo“. Na parkovišti nedočkavě připínáme běžky, „modrej je dobrej“ a první metry ve stopě jsou za námi. Oproti Varům je zde nějak příjemněji i více svobody, slunce má snahu prorazit mračna. Bruslařským stylem to rychle valíme k Abertamům a pak vzhůru k Červené jámě.

Dnes ve stopách soupeře nemáme, jen čistý vzduch klade odpor ve sjezdu od Maringotky k Mrtvému Rybníku. Osamělí klasici nemají proti naší rychlosti šanci a po chvíli otáčíme na rozcestí Pod Špičákem směr k Barboře. Honzík drží do kopce statečně tempo a já mám pocit, že náčelníkovi ve sjezdu ke spojenosti chybí jen cigárko. Na tu sněhovou bídu nás slušně upravená stopa přivádí k rozcestí Pod Novým Rokem a pak se sněhovým „pumptrakem“ blížíme lesem rychle do míst, kde kdysi stával na Hřebečné skokanský můstek.

Pod námi údolí Bystřice a před námi Abertamy, kde se Honzík odděluje a já s náčelníkem si dáváme ještě lalůček nad hájenku odkud míříme zkratkou k Černé cestě, abychom pak dali závod ve sjezdu s proudem vody v Bílé Bystřici. Kdo zvítězil není důležité a po chvilce jsme u parkoviště, kde už čeká vyvětraný Honzík a Soňa. Stačím ještě zaregistrovat přítomnost Romana a Áji, kteří také krouží kolem Abertam a jsme zpět u Normy.

Druhá fáze tréninku se koná na základně a Honzíka při jeho oslavě životního jubilea nelze ponechat samotného. Gumy kola dofouknuty, zapojeno předepsané osvětlení a už mne čeká studený sjezd do nižších nadmořských výšek k tuhnickému popeláku. Proplétám se svižně temnými kouty kolem Meteoru, jsem v cíli a v dobré společnosti. Tak Honzíku, do dalších let hodně sil, štěstí a spokojenosti…

fotky

Loading