Bučinská cesta – stoupání před Korcem

Tukan v pasti

Tak se konečně paní Zima probudila z novoroční opice a éterem vesmíru pospíchá výzva do mobilů kamarádů. Tukani, najděte lyžařské vosky, z běžek smeťte pavouky, zítra vyjedeme do Perninku vlakem a střihnem si to klasicky přes Korec, Henneberg, Iglú v Carlsfeldu a pak zakroužíme kolem Přebuzi do Hamrů. Výzva se ujala a 5 kusů Tukanů spěchá brzo ráno do vysokohorských míst sice chudých na kyslík, ale zato poskytujících pěkné zážitky z jízdy v čerstvě napadaném sněhu na úzkých prkýnkách a v klidu krušnohorsky zimní přírody.

 

Skřípající i jinak se kroutící vagóny drží silou vůle, fíra ale drží dobré tempo a za chvilku jsme vyhoštěni na zasněžený perón nejvýše položené stanice krušnohorského „Semmeringu“. JTF prošlapuje stopu k boudě na Šupenově cestě a už jedeme. Čerstvý prašan vrže pod skluznicem, plicní sklípky lapají čerstvé molekuly O2 a krevní oběh má co dělat, aby je roznesl do všech údů.  Rychle překonáváme vrstevnice k Zaječí hoře a k odbočce na Korci, kde Bobovi mrznou prsty a rychle opouští tým s myšlenkou na teplo, jenž poskytuje osvěžovna v Jelení.

My se zahříváme ve stoupání k vrcholu Korce a pak i ve sjezdu do Hennebergu a po pěkně upravené Kammloipe ve směru k Weiterglasshütte a k přehradě, odkud je již kousek do Iglů u sjezdovky nad Carlsfeldem, kde dáváme občerstvení ve stylu 1-1. Zdravě posíleni necháváme za sebou přehradu i davy ve stopách a před Zadním Ostružníkem obracíme směr k Přebuzi, kde se v jedné, turistickými zoufalci vyšláplé stopě ukazuje síla našich paží i vůle a v poledne otvíráme dveře v šenku U Kovárny na Přebuzi.

Setkáváme se opět s rozmrzlým Bohoušem, lehká skoro dietní strava, údy prolity jedním 10ti voltovým vývarem a čeká nás „divadlo“, jenž opět nezklamalo a připravilo pěkné pohledy na výkony jednoho nejmenovaného Tukana, dolujícího svou tělesnou schránku z můstku přes Rolavu. Záchrana „selfí“ stylem provedena a nás čeká klesání kolem Rolavy do Chaloupek a do Nových Hamrů. Na obzoru hotel Malamut a po krátké zastávce pak i chvilka čekání na vlak, ve kterém nalézáme v sedle zabořeného i lehce zbořeného Čočkina.

Doma pak sleduji zprávy ze světa, kde se dnes Tukani tužili a provětrávali své brka. Vítek s Hankou prošlapali terény pod Klínovcem, běžkařská sekce dnes zapíše do historie ujetých i uťapaných 40 km, Roman s Ájou připisujou dalších 32 km na běžkách a Bery vytáhl do sněhu cyklokrosku a ujel úctyhodných 30 kilometrů. Pěkná sobota…

fotky           video

 

 

 

Loading