1. ledna, 12.51 hodin

sjezdovka Moser, 14.33 hodin

Tak jak rychle nastoupil rok 2017, tak rychle odešel do historie. Na zaznamenané sportovní úspěchy Tukanů sedá prach a jen snaživí kronikáři a badatelé budou mít co dělat, aby vše připomněli budoucím čtenářům a následníkům.

S koncem roku jsme opustili všechna, sobě či jiným slibovaná předsevzetí, vše důstojně i zodpovědně spláchli a dnes jedu poránu do Sedlece ke kostelu, abych dostál pověře „Jak na Nový Rok, tak po celý rok“. Nejsem zde mezi prvními, hodiny na kostele odbíjejí čtvrt, doráží i mlaďas Vítek s prvními 7dmi kilometry v nohou a skoro v jarním počasí. Přání všeho nejlepšího zúčastněným a už to valíme po mokrém asfaltu k Otovicím, k Hroznětínu a stále vzhůru k tradičnímu cíli.

Zdoláváme hravě lalůčky serpentin k Lípě a do uší místo větru nám ve stoupání ke Krmelci zní nářek Boba nad stavem jeho údržbou zanedbaného skřípajícího kola (o jeho kondici nemluvě). Dorážím ke Krmelci, těším se na nápisy na stropě v šenku, ale první novoroční překvapení je zde. Lokál přestavěn, strop bez nápisů, jen pivo a obvyklé teplo z kamen zůstalo. Konečně dojíždí i Bobo a vrchní má co dělat aby jej zachránil.

První občerstvovačka je za námi a před námi poslední kilometry a metry k ceduli s nápisem Boží Dar. Jarní teploty se i zde v této vysoké nadmořské výšce podepsaly na stavu výšky sněhové vrstvy. Všude teče voda a všichni čekáme jaký bude stav povrchu sjezdovky Moser, která dnes nahradí tradiční sjezd po Pašerácké.

Společná fotka na Neklidu pro pozůstalé na památku, kamarádi se rychle ztrácí v hlubině a za nimi zůstávají jen otisky gum ve sněhu a lavory po pádech. Jedu za nimi a má jízda je spíš ukázkami vyzrálé techniky driftování. Nadmořská výška rychle klesá a konečně jsem ve zdraví mezi ostatními u dolní stanice vleků. Návrh na zopakování sjezdu, když to máme najeté je ale zamítnut, kola na vlek neberou.

Chvilka jízdy mezi plotnami ledu, po mokrém asfaltu do Jáchymova, Ostrova a v Dalovicích, kde se loučím a kamarádi pak vezou štafetu dál k Pérákovi. V Sedleci u kostela pak uzavírám okruh a doma si prvních 58 kilometrů zapisuji zlatým písmem do deníčku 2018…

fotky

Loading