odbočka na Henneberg u Korce

Koutek u Předního Ostružníku

Koukám na obrazovku chytrého mobilního přístroje a čtu „Tukánci, rychle na běžky než to roztaje…“. Naléhavá zpráva od kamaráda, jenž zjistil stav sněhové vrstvy i stav běžkařských tratí na hřebenech Krušných hor před avizovanou oblevou, je alarmující.

Sobotní vyjížďka rychle domluvena a běžkařská sekce sedmi kusů Tukanů je dopravena po trati „krušnohorského semmeringu“ do Perninku, kde nás vítá vítr a mlha. Kousek pěšího pochodu ve stoupání roztahuje plicní sklípky a zvyšuje tělesnou teplotu. „Modrý je dobrý…“ je v tenké vrstvě nanesen na skluznice běžek, někteří klasicky a jiní pak bruslí ve stopě k Jelení. Zaječí hora, před námi v mlze Korec, kde je čerstvě upravená stopa A3 ve směru do říše. .

Pěkný a rychlý sjezd po manšestru, střídá od Hennebergu k Weiterglasshütte houpavá rovina. Vyšťavená Zuzka se ale vrací zpět ke Slatině a dává si zkrácenou trať k Rolavě s cílem držet, zuby nehty místa u stolu v osvěžovně v Přebuzi.

Ve stopách ťapou turisti a bruslí závodníci všeho věku a pohlaví. Všichni se ale, včetně Tukanů, do upravené stopy vejdou, horského kyslíku je také pro všechny dost a po chvíli jsme u přehrady, kde jen kousek zbývá k „Iglú“ u sjezdovky nad Carlsfeldem.

Glühwein a Bombardýno nás staví do latě a už se za našimi běžkami zvedají vločky sněhu ve stoupání od přehrady. Rychlý sjezd a výjezd serpentinami kolem Grosser Kranischee, kousek rovinky a jsme na odbočce do zemí koruny České. Klasici si to užívají, v neupravené stopě pak uplatňují bruslaři sílu paží ke Koutku pod Předním Ostružníkem a dál až do Přebuzi.

Pláně před Přebuzí i osada Rolava nás vítá silným větrem, do tváří bodají ledová zrnka. Orientaci v prostoru, kde paní Zima ukazuje své svaly, neztrácíme a už nás vítá přeplněný šenk restarace „U kovárny“ i JTF se svou společností. Zuzka nikde, lítý boj o místa u stolu vybojován a už jsou naše tělesné schránky zavodňovány a syceny kaloriemi. Loučíme se s náčelníkem a čeká nás „divadlo“.

Na pláních mlha, odbočka k divadlu brzo nalezena a představení může začít. O pády a o jiné komické figurální sestavy není nouze a místo potlesku přichází regurélní déšť. Teplota stoupá, nadmořská výška ve sjezdu do Chaloupek a Nových Hamrů rychle klesá. Zuzka nalezena zdravá a odpočinutá v Hamrech u stolu v šenku hotelu Malamut.

Den utekl jako voda, 40km jízdy ve stopě za námi. Ve vlaku pak sleduji předpověď počasí na příští dny jenž je veskrze nepříznivá. No v bazénu nám zítra déšť vadit nebude a v příštím roce se uvidí. ..

fotky                   video

 

Loading