z pěšího výstupu na Hasiakowu Skalu

práce na čerstvém vzduchu

Probouzím se v dřevěné bedně ubytovny do slunného rána, rozcvička vedená Bobem uvolnila ztuhlé krční svaly, bohatá snídaně doplnila kalorie k dnešní etapě rozdělené na část pěší a na část cyklistickou. Společně s pěšáky zdoláváme v autobuse první stoupání do sedla Przelecz Wyźna, kde si Irča vyzvedává zapomenuté vyvětrané triko. Kola vyskladněna z přívěsu, máváme na pozdrav pěšákům a autobus mizí v serpentýnách.

Pěší – První metry výstupu k vrcholu máme za sebou, bukový les končí a před vrcholem nás čeká horská niva zalitá sluncem. Poslední metry k chatě Hasiakowa Skala  zdolávám klusem a už si vychutnávám pohledy na vrcholky Bieszczadského národního parku. Obdivuji výkon Renaty, zdolávající vrchol bosou nohou, společná fotka a zahajuji rychlý sestup zpět do sedla, kde se odměňuji jedním vychlazeným v plechu. Garmin ukazuje ušlých 5,6 km a nastoupaných 364 metrů.

Cyklo – Chvilka na oddych, měním sandály za tretry a jedu za ostatními serpentinami dolů na Brzegi Górne. Svěží vítr čechrá kučery pod helmou a sjezd se mění na mírné stoupání k Nasiczne a k Dwerniku, kde přejíždíme most přes řeku San, jenž nás doprovází až k osadě Dwerniczek. Návštěvu dřevěného kostela v Dwerniku s výkladem historie a vip osvěžovny, kde nabízí porci „Mizerie“ za 5 Zlotých,  máme za sebou. Po asfaltu pak dojíždíme do osady Smolnik, kterou opouštíme stoupavou, klikatou, prašnou cestou pod Rozsochate.

Cesta stále stoupá a pod Seredniem Malem objevujeme chemické závody v podobě několika milířů na dřevěné uhlí. Milíře jedou na 100%, kouře plno a v kouři se pohybují dva čertíci. Holky jsou z nich unešeny, nás ale čeká sjezd po Malej petle bieszczadskej přes Olchowiec do Chrewtu, kde se otužilí Tukani oddávají koupeli a jiní dávají přednost důkladnému zavodnění organizmu při čekání na odvoz do Wetliny. V autobuse pak koukám na displej Garminu, jenž ukazuje odjetých 47 km a na hbité ruce upravující účes sličné turistky do podoby dvou copů. Den pak zakončen velkou porcí pelmeňů, koupelí a přídělem Becherovky ve společnosti členů ze zřejmě dobrého oddílu…

fotky 3. etapa                video

Loading