Klínovec 1244 m.n.m. – dnešní cíl

Dámská sjezdovka, 632m, stoupání 111 m

Okurková sezóna v plném proudu, počasí se na sobotu umoudřilo, slunce zatápí již od rána a u Startu se sjíždí deset Tukanů. Probrán je stav rozštípaného Karla, představen nový SCOTT, zatejpováno Čendovo a Vítkovo koleno. Náčelník udal směr a můžeme vyjet do míst, kde vás překvapí řídký vzduch a počet molekul kyslíku je skoro na příděl.

Klínovec, cíl dnešní vyjížďky na obzoru a jako na dlani. Vyjíždíme po cyklostezce do Dalovic, rychle opouštíme hladinu Ohře a první stoupání k vyhlídce nad parkem u zámku máme za sebou. V Sadově si to dáváme za viaduktem ke Konkordii, Pupkaní ulice, ptáci a žáby okupující  ostrovské rybníky ještě spí a jsme v Ostrově. Cyklostezka do Květnové, Jezevec nás opouští a nad Maroltovem uhýbáme do terénu a kolem Plavenského potoku si přičítáme nastoupané metry k bývalé obci Plavno.

Obdivuji pěkný hřib u cesty a vrstevnice zdoláváme hravě jako šprincle žebříku. Zelená značka nás pak přivádí pod Meluzínu, rozbitý asfalt ke kapličce a studánce „Travers“. Vytěžený les odhaluje „Dámskou“, která na fotce vypadá jako chodník na kolonádě. 632 délky sjezdovky a 111 metrů k vrcholu Klínovce nechávám mladším a zdatnějším, hravě tento úsek objíždím a 123 metrů závěrečného vzlínání mám po dvou kilometrech také za sebou.

U fortny osvěžovny nás vítá Zuzka, objevují se i Ouroďák, Dima a Miluška. Zavodněná a kaloriemi nacpaná těla pak vrháme do houpavého a rychle padajícího 8 kilometrů dlouhého singltreku „Rubin“. Bartholomäusberg, Starkenberg, Salzereith, Klunker, Klinkerhau, Mittelberg a Edellen. Boule, houpačky, levá, pravá, klopenky, koukat do kraje nestačíte a jste rychle vyplivnuti u spodní stanice lanovky. 150Kč za jízdu s kolem na vrchol zavrhujeme a kolem potoku Veseřice padáme po kamení, šotolině a pak po asfaltu do centra lázeňského ruchu v Jáchymově. Oblíbená cyklostezka nás sváží do Horního Žďáru, kde od „Václava“ uhýbáme na Hluboký a po polňačce kolem Březovýho rybníku do Kfel.

Stoupání po polní cestě zpestřeno setkáním z velmi početným konkurenčním týmem. Zkušeně se protahujem tímto bučícím pelotonem a přes vrchol U Borovice dojíždíme ke koupačce. Tým se dělí na plavce a neplavce a všichni se opět setkáváme u stolu restaurace „Na hrázi“. Ve slunečních paprscích v pozdním odpoledni si vychutnáváme dnes projetých 70 kilometrů. Převařená rezavá voda naplňuje mízou vysušené tělesné schránky, loučíme se s JTF a Zděněk nás protahuje na cestě k domovu laloky a lalůčky na cestách, stezkách kolem Otovic a Čankova. Doma pak sleduji na Garminu ujetých 76 kilometrů a nastoupaných 1600 metrů…

fotky

Loading