1963, Nová Role

2017, Korec

Kammloipe

Milí čtenáři,

fotek z právě proběhlého víkendu a z míst, kdysi ostře střežených a nyní ztracených ve volných dálavách Schengenského prostoru, je hodně. Kamarádi Tukani pilně zasílají své barevné vzpomínky ze zasněžených, sluncem zalitých plání Erzgebirge, Reisegebirge, neprojetých stezek Keiserwaldu. I romantický pohled na Šumavu, přes zvětralé Bobovo pivo, stojí za to.  Tentokrát ale dávám přednost v úvodu postarší hvězdě lyžařského cirkusu a pro potěchu oka připojuji i něco málo z historie lyžování.

Počasí bude přát, odjezd vlakem opět ráno do Perninku (7.43 dolní, 7.49 horní, 7.54 stará role a 8.02 nová role) je opět silnou výzvou pro ty kamarády, kteří nehledají útěchu v práci, nesbírají rodinobody a jsou ochotni vstát do tmy a otevřít oči ještě před kuropěním. Cílem je  opět projet saské pohraničí k iglú nad Carlsfeldem a získat bez boje volná místa u stolu Kovářské Boudy v Přebuzi.

Stará Role brzo ráno, svěží dívčí hlas z amplionu ohlašuje do mrazivého vzduchu příjezd mezinárodního vlaku. Se Zuzkou hledáme v prázdném vlaku volná místa a nalézáme v příjemném teple zde rozloženého Čočkina a Irču. Čočkin vystupuje v Hamrech, naše teplá idylka netrvá dlouho a jsme na perónu nádraží v 902 metrech nadmořské výšky, kde dnes vládne silný mráz a v řídkém vzduchu hrozí nedostatek kyslíku. Paprsky slunce proráží zbytky inverze stoupající z údolí, ještě fotka na památku a vyrážíme k boudě na Schuppenově cestě. Stopa čerstvě upravená, přemrzlý sníh podporuje rychlost s pohledem na Fichtelberg, Klínovec a Plešivec se loučíme s Perninkem. Bučinská cesta liduprázdná, Zaječí hora a Zuzka točí romantické video u boudy pod Korcem.

Přejíždíme hranici a čerstvě upravené a rychlé stopy nás vedou k Hennebergu, kde na Kammloipe nedáváme šanci německým soupeřům. Míjíme Weiterglasshütte, přidáváme si lalůčky kolem přehrady Carlsfeld s nejměkčí vodou v Sasku. Poslední metry ve stopě a jsme u iglú, odkud je dnes pěkný výhled na obec Carlsfeld a dál přes hluboké lesy až k Schönecku. Chvilka na traťovku a oddych, jako odměna za dosavadní výkon je servírován svařák a Bombardino. Peněženky jsou rázem vypleněny, rychle se vracíme zpět do lůna přírody, slunce a upravená rychlá stopa nás vede na západ k Přednímu Ostružníku.

Davy rekreačních „šlapalů“ opouštíme a odbočujeme do neupraveného terénu, přejíždíme hranici i kdysi pečlivě odlesňovaný a přísně hlídaný hraniční pás. Pás dnes zarůstá mladým smrčím a kam zmizeli bdělí příslušníci pohraniční stráže…? Asi na pivo. Slunce hřeje, stopy od Bublavy čerstvě upravené, lyže jedou, zimní idyla jak z katalogu. Ještě kousek jízdy, jsme na Rolavě a holky toho v Přebuzi asi mají dost. U hospody hustý plot z běžek a hůlek, fronta na židli a boj o místa u stolu začíná již u dveří. Jdu zkontrolovat situaci a v sále nalézám u stolu již silně občerstveného Krčína se Zelím. Volná místa nalezena, „vyvar“ donesen i pitná kůra může začít. Ještě jsme si nepřipili a je tu Vítek s Romanem a mezi futry se objevuje dnes svěží Hrobník a znalec zavinulých rybích pochoutek Míra. Kde skončil Čočkin nevíme, ale jsou povoleny ztráty tak nás to tolik nemrzí.

Dnes vynecháváme divadlo a do Chaloupek jedeme přes most, kde Roman s Vítkem zařazují vyšší rychlost. Já chvilku čekám a pak doprovázím dnes mě svěřené ovečky v zapadajícím slunci a v nastupujícím chladu do Nových Hamrů. Garmin mi sděluje, že jsme dnes s Irčou a Zuzkou zvládli za 3 a půl hodiny pohybu na běžkách 43 kilometrů.  Jtf se hlásí s Ivanem z Dvoraček, Hanka a Marty s kamarády z Klínovce a ze světa chytrých telefonů přilétá fotka nově narozeného Tukánka Kubíka. Hrdý čerstvý děda Pušák se má čím chlubit a koho trénovat…

 fotky       video

Loading