Štědrý den na Jeskynní vyhlídce

na obzoru Koule

Obracím listy kalendáře, holčičky, slečny i paní Evy slaví dnes svůj svátek. Blíží se také chvíle, kdy světla z vánočních stromků osvítí nadílku a ostatní zabalená přání dodané firmou „Štědrý Den s.r.o.“ a jejími dealery v čele s Ježíškem, Santa Klausem, Weihnachtsmannem, Papá Noelem, pozadu a pěkně v tempu dodávek darů a dárků nezůstává ani propocený Дед Мороз. 

Toto rychlé tempo předvánočního shonu, nervů, front a tlačenic v prodejnách smíšeného zboží dnes končí a ranní hodiny vítají Tukany u Startu.  Poslední úprava sedla Zuzčina bajku a tým opouští v neobvykle teplém počasí,  zavlažován přeháňkami Tašovice. S chutí vyjíždí do lesních terénů nad řekou Ohří, aby se mohl pokochat vyhlídkami na Pionýrské , Svatošky, vrchol Koule, střechy usedlosti Vildenava a posléze pozdravit i kamarády sportovce pod skalami svatebního průvodu Jana Svatoše.

Vánoční čas se projevuje na těle i na duchu. Jindy hravě vyjížděná stoupání, dnes po mokrých kořenech a v lehkém bahýnku lenivě prostrkáváme kola vzhůru do nebes, abychom výškové metry rychle ztratili ve sjezdech ve zmrzlém a mokrém listí. Nahoru, dolů a zpět nahoru a je tu Lesní vyhlídka. Skály Jan Svatoš i „Pionýrské“ jak na dlani, chvíle kochání za námi. V lese klid, ticho ruší jen tep našich srdcí a pravidelný dech ve stoupání po úzkých stezkách ke Skalní vyhlídce.

Společný přípitek a fotka, zdravíme kamarády vodáky plující hluboko pod námi, povinný zápis do vrcholové knížky. Koukám se na vrchol Koule a přes křížek dolů na střechy Vildenavy, v rychlém sjezdu pak ztrácím výšku a na mokrých kamenech pod Vildenavou doháním tým. Cyklostezka a „lázeňské“ tempo po proudu Ohře a jsme u paty svatebního průvodu. Kouř ohně, tóny a slova vánočních koled, chumel skálolezců, vodáků, turistů a dalších známých tváří, svařák. Sváteční náladu mi trochu kazí pohled na fotky aktuálních sněhových podmínek Jizerských hor  v mobilu kamaráda Arnyho. No zablácené karlovarsko má také své kouzlo.

Čas utíká jako voda v řece a nás čekají poslední kilometry dnešní svátečně laděné vyjížďky. Stoupáme od hladiny k vesničce SOS a pak z Doubí k „Mlýnkům“, lesovně Diana a pod Rohanovým křížem sjíždíme společně louku pod Sokolákem a serpentýny chodníku do Zahradní ulice. Kousek asfaltu a jsme v cíli po 30ti kilometrech jízdy. OVO BAR zaplněn dobrou náladou i vyznavači cyklistiky všech odvětví. K dokonalosti chybí snad jen Žíža, Láďa, Čenda, Martin, Marty a Hanka, Jirka Řízek i náhle ochořelý Pepa. Sladce žlutým roztokem zalepenými ústy si přejeme dobrou pohodu, klid, hezké vánoce a do Nového Roku hodně sil a projetých kilometrů či jinak aktivně prožitých dnů.

Čas se naplnil, štědrý večer se blíží a jedu si domů vychutnat sváteční rodinobody. Dům naplněn vůní františků a purpury, na pánvi se smaží porce kaprů a ve volné chvilce sleduji jak se náhle množí nepřeložitelně nesrozumitelné komentáře stránek tukani.cz. No i to je dárek. Slyším povel k nástupu na večeři a zvonek ohlašující příchod Ježíška. Tak kamarádi užijte si pěkné sváteční chvíle, radosti a klid mezi svými blízkými …

fotky Petr + Pepíno    video

 

 

 

 

Loading