nad Telencem

nad Telencem

zde uložená historie karlovarska

Činov – zde uložená historie karlovarska

Kamarádi, na počasí nehleďme a mokrých kořenů se nebojme, vyjížďka domluvena a společnou jízdou jsme oslavili sváteční den, jenž pro dnešní generace vybojoval svou obětí student Jan Opletal a posléze i, tvrdou pěstí předvoje dělnické třídy, zmlácené masy pražských studentů a pracujících, klidně se procházejících po Národní třídě. Pohnuté události, dnes masami stresovaného lidu nahrazeny předvánoční nákupní horečkou. Tukani je mají stále v paměti a v klidu přírody, rušeného jen větrem a občasnými deštíky, prožívají sváteční chvíle v terénech, vymodelovaných pro potěchu nejen lázeňských hostů.

Deset Tukanů u Startu protřepává své peří a vyráží za náčelníkem vzhůru do lázeňských lesů. Pro zahřátí svalů a roztažení plicních sklípků zvolen přiměřeně lehký výjezd od Rokle k Lesmistrově stezce. Bukové listí měděné barvy, zvířené našimi bajky, se ještě nestačilo usadit a jsme u Lesovny Diana. Malý lalůček k Rohanovu kříži s dnes zamlženou vyhlídkou propleten a již padáme přes Sokolák do Křižíkovky. Nerudova stezka, chata U Obrazu, chata u Křížku a čeká nás sjezd volným terénem k vodárně a stále dolů do Staromlýnské v Březové.

Opršelou Březovou opouštíme v Cínové ulici a kolem sušáků po červené vzhůru do oblak až na, dnes silným větrem provětrávanou Kolovou. Pamětníci historických událostí vzpomenou na šotolině za Kolovou na příjemné zážitky jízdy v hlubokém bahně a po mokrých kořenech ve směru k Pile a kde, v lese za Telencem mlžný opar, chybí jen pašeráci, Král Šumavy a jiné živly. Voda v brodech na Telenském a Mlýnském potoce dnes hluboká. Dravé proudy hravě zdolány, míjíme odbočku k místu kde Vítek zkoušel pevnost svých karbonových řídítek a v lese kolem Pytlákova hrobu pátráme po nových možnostech a stezkách vedoucích k Peklu a Nové Vísce.

Nová Víska dobyta a nás čeká jen výjezd polňačkami k lávce přes R6 a následný sjezd do Stružné k prostřenému stolu a bohaté nabídce místní osvěžovny. Kalorie doplněny, iontové nápoje s chmelovou příchutí naplnily naše svalstvo i vůli novou energií. Začínající a pak sílící déšť není pro tým překážkou, nasazena ochrana a přes Činov míříme k Pastvinám do míst, odkud je vidět silueta hradu Engelsbergu a také servírován svěží pohled na zde uložený a stále doplňovaný archiv odložených věcí karlovaráků.

V dešti, milosrdně zahalující tato nevzhledná místa, jedeme kolem vrcholu Podkovy k odbočce na pěkný sjezd lesem přes nepojmenovanou kótu 621 dolů k Dubinskému potoku. Trocha stoupání k asfaltové stužce natažené z Dubiny na Andělku, kde při pohledu na obnaženou Šemnickou skálu nad podzimně probarvenými korunami stromů, je malý náčelník náhle nucen odejít do ústraní. Chvilka čekání, Jirkovi dáváme šanci na klidné provedení úkonu a z údolí od Dubinského potoku se blíží osamělý, vyšťaveně otužilý bajker.

Potřeba zdárně vykonána, tým posílen o Jezevce jede prozkomat stav Sedlečka i hladiny rybníku nad obcí. Hladina klidná a klidná je i jízda po červené úbočovce k potoku Hloubek a dál k R6. Objíždíme nová svodidla zabudovaná kolem závodní dráhy pro plechové miláčky, odbočka do Drahovic k vodárně. Kolem zahrádek pak míříme po asfaltu i lesem k Jaru, bazén u Thermalu bez vody a plavců, u Tržnice se zdravíme se Zdeňkem L. sedícím tentokrát za volantem. Jezevec se překonal, odolal vábení domova a doprovodil tým až ke stolu na základně.

Poslední hodiny svátečního dne ubíhají a ubíhají i poslední metry z dnes ujetých 52 kilometrů. Ještě zbývá domluvit směr a čas sobotní vyjížďky. Tak kamarádi nenechte se zlákat účinky gaučinku a v sobotu v 10.00 hodin u Startu…

fotky

 

 

Loading