OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tukani před fortnou Hartenštejna

Doupov v dešti

Bochov a Doupov ve studené sprše

Druhá říjnová sobota připravila pro Tukany bezva škaredopodnebněvlhké podmínky pro vyjížďku do míst, kde doposud Pušák nezanechal své stopy a kam většina Tukanů zatím nedolétla. Místo opředené bohatou historií s nedoceněným dělostřeleckým obranným systémem, místo pomalu vstávající z popela pomocí evropských fondů do současné podoby.

Sobotní odpoledne, šedivé mraky společně s Aladinem slibují příděl studené vody za krk. Nedávné teplé dny, prožité v tričku a trenýrkách, jsou již vychladlou vzpomínkou a u Startu se sjíždí v teplém, skoro zimním oblečení Tukani, někteří vybaveni i blatníky. Pro rozdýchání a zahřátí svalů jsou ordinovány lalůčky v Tuhnickém lese a směr k Obrazu a pak po Čapkově stezce do Slovenské ulice, abychom znovu nabrali výšku po červené kolem Alice nad Kome a ke Kolové.

Bahýnko, lehké přepršky a nízká teplota nás doprovází po červené až ke stolu osvěžovny v Bochově, kde zázrakem ožívá skoro s vyschlým hrdlem  se plazící Bobo. Hladák zažehnán bramboračkou, rezavým iontovým, čeká nás výjez a dobytí hradu Hartenštejna. Stojíme před fortnou, Pušákova touha je splněna a s klidem si může vyplnit další bílé místo ve své mapě navštívených míst. Začínáme v sílícím dešti a větru vychládat. Ještě pohled z výšky na Bochov postavený z kameniva tohoto hradu, pár fotek zamračeného Doupova a mažeme zpět. Cesta rychle ubíhá, na asfaltu do Rybničné netrháme sice rychlostní rekordy, ale bojujeme s nepřízní počasí a vůlí.

Stále se držíme Pušákovy vize, návrhy na zkrácení či jinou změnu trasy zamítnuty a odbočujeme na rozbahněnou šotolinovou cestu vedoucí k Uhelnému vrchu a pak sjezdem po loukách do Dolního Dražova, kde na nás čeká stezka kolem Dražovského potoka. Míjíme Dražovský mlýn, vlhká tráva, větve, mokré kamení a stezka, zprasená hlubokou orbou zdejšími divočáky, připravila na Bobo past. Přední kolo mu klouže v rozrytém terénu a zemská přitažlivost zkombinovaná s účinky Newtonových zákonů dělá své. Měkký terén je však milosrdný, kapičky i jiné zdravotní důvody jej nepostihly. Před námi brod, rozmoklý terén a smrduté místo, kde Vítek a Zuzka utopili své bajky je překryto spadlým smrkem.

Opuštíme vodou překypující Dražovský potok a krátký výjezd do Nových Stanovic je za námi a již se kocháme místy kde chcípl pes i o májové veselici. Za Stanovicemi toho už máme dost a po 60ti kilometrech necháváme Pušáka s Pepou dokončit myšlenku. Oba nevybouření mlaďasi jedou terénem po vrstevnici kolem Obtoče do Březové, kam míří i ostatní v deštíku a po asfaltu. Stoupání k vodárně jako by nebylo a u chaty U obrazu uzavíráme okruh. Ještě pár lalůčků v Tuhnickém lese, pivní špurt a jsme na základně, kde je kupodivu již Pušák i Pepa, asi letěli. Bajky zbaveny bahna a můžeme kout plány do budoucnosti. Venku se stmívá, čas pokročil, jedu domů. Zkrápěn deštěm, s nudlí u nosu a tuhnoucími prsty na řídítkách, myslím na kamarády jak dopadli v dnešním závodě ČT Autor Cup v Jizerkách…

fotky

Loading