Tukani na Karlovce

Tukani na Karlovce

v dešti

rybník Sv. Linhart tentokrát v dešti

Dnešní Tukanská vyjížďka znuděné badatele, štourající se v historii outdorových aktivit jak klackem v h…., svou délkou a průběhem asi nezaujme. Co by mohlo nalít energii do jejich duší je ale vývoj druhé Punské války a bitva u Kann, kde Hannibal se svým týmem kartaginců, 2. 8. v roce 216 př. n. l. zmasakroval římskou sqadru. 

Vývoj počasí druhého srpna 2016 se se snaží o totéž s Tukany a kamarády, kteří dnes vyráží pod šedou oblohou slibující velký příděl vody, vylouhovat z těl únavu nejen z pracovního procesu a projet  všechny možné kouty v Tuhnickém lese. Na startu dnes chybí osvědčení tahouni Pepíno, JTF, Roman s Ájou brouzdající po Rychlebech, Bobo a Ouroďák jedou na těžko kolem Berounky a přichází i zprávy o Martyho utrpení na feratech kolem Cortiny.

Bajky osedlány, tým vedený malým náčelníkem se snaží vyhnout dešti a schovává se pod korunami stromů Tuhnického pralesa. První stoupání, nebe a Jezevec začínají, u obory Linhart, plakat nad ulomeným šaltrem. Necháváme Jezevce napospas divočině a spěcháme se vyřádit ve stoupání a sjezdech terénů určených primárně pro lázeňskou terapii. Neustále dokola, bajkohodiny projeté v zeleném mokrém pekle rychle přibývají. Přibývá postupně také hodnota rosného bodu, drobný a stále sílící déšť smáčí terén, osamělé turisty, Tukany i dobře naladěnou Blanku s jejími čtyřnohými kamarády.

Nahoru a dolů, jak na houpačce, nikdo si nestěžuje na déšť. Rusalka, Ave Maria, Diana, Mariánská kaple, Karlova vyhlídka, Ecce Homo, Aberg, lom nad Doubím, objevuje se první bahýnko, kameny a obnažené kořeny se mění v záludné pasti pro nepozorné bajkery. Tým přichází o podporu Čočkina, jemuž z kníru kape voda a také nepochopitelně vydechla duše ve stoupání na Doubskou výšinu. V mlze, dešti v proudu nadávek a pod dohledem svého syna, se chystá najít, zalepit a napumpovat čerstvou směs plynů do opravené gumy a dojet za světla domů.

Vody je náhle více, před tentokrát velmi silným soupeřem ustupujeme rozmočeni úbočovou Lesmistrovou cestou ke střelnici a k základně, kde pod střechou nemá déšť šanci. Garmin ukazuje projetých jen 22 kilometrů, konzumačka ukazuje stav pitného režimu, ke stolu doráží také rozmočený Krčín a Zelí, kteří se nasákli vodou v terénu kolem gétovky a v lesích nad základnou. Zmoklé dresy pomalu usychají, čas utíká jak voda kapající z vodníkova šosu, déšť si konečně dává pauzu. No letní pohoda jak na objednávku…

fotky

 

Loading