Nový rybník na Přílezském potoce

Nový rybník na Přílezském potoce

ve společnosti s pokořitelem Colombieru / Tour de France 2016

ve společnosti s pokořitelem Colombieru / 2016

malý Tukan v plném tréninku

malý Tukan v plném tréninku

Tukani ...to je výzva, 60 let stará

Tukani …to je výzva (asi tak 56 let stará)

Nevím kam se podělo nadšení karlovaráků pro pohyb, makat zadarmo se už nenosí a rekordní návštěva 8smi tisíc fandů atletických závodů ve Varech je také minulostí. Dnes po terase kavárny Bonjour běhá aktivní sprinter v číšnickém dresu a po tartanovém oválu stadionu Závodu míru krouží proti sobě dva osamělí běžci, ve vzduchu nelétají oštěpy, disky, kladiva. Klid odpolední siesty narušuje jen bzukot much a Tukani, dnes pod vedením Pepína vyrážející do terénů kolem Bečovských rybníků.

Okurková sezóna a dovolenkový čas se projevil na dnešní účasti, ti mladší a dálekchtiví kamarádi zdolávají Rychleby, Vítek vlaje za Janou na trase z Valče, očekávaná účast vrchařů Ouroďáka, Honzy D. se nepotvrdila, Bobo se propadá rychle do kategorie nováčků a náčelník velí rodině na Velasu. Tým dnes ovšem posílila Zuzka, která přijela z plného tréninku v terénech Českosaského Švýcarska.

První metry stoupání a lalůčky v Tuhnickém lese jsou za námi a padáme dolů kolem vodárny do Březové. Slunce pálí, je teplo, dusno a pocity z hravě zdolaného stoupání, po lesní dost dlouho nejeté cestě od Cínové ulice do zatáčky silničky od Kome, si vychutnává každý po svém. Kolová, Pila jak po vymření, les pod Rybničnou bez hub a houbařů, jen zurčení pramínku vody ze studánky u rozcestí k Červenému kříži nás probouzí k větší aktivitě.

Vypocený tým má náhle na mysli působení žlučových a močových kyselin jejíž krystalky dráždí sliznice a mohou je poškodit. Zárodky urátů, příčiny opakovaných zánětů močových a žlučových cest, chladnou vodou odplaveny, těla Tukanů zadarmo napojena optimální dávkou tekutiny a minerálních látek z pramene, který zatím neovládli Mattoniho následovníci. Nasáklí jak houby pak rychle překonáváme stoupání  pod Uhelný vrch, odkud rychle ztrácíme výšku k Dražovskému potoku. U Továrny křížíme asfalt silnice do Hlinek a v lesním šeru se blížíme zelenou tišinou po šotolině k prvnímu zastavení u Nového rybníku na Přílezském potoce, kde neplánovaně rušíme roztoužená dívčí srdce a jejich dýchánek a ti co můžou, se kochají krásou a klidem zdejší přírody.

Výklad šampiónových pubertálních zážitků ze školních výletů do těchto divokých míst, rozcestí U Kanonů, Evigne máme za sebou. Rychle se blížíme k Bečovským rybníkům a technickému sjezdu kolem Bečovského potoku ke hřišti. Průjezd kopřivovou plantáží, obávaný sjezd mezi kameny zdolán v sedle, bez pádů a za odměnu si dáváme U Staré pošty jedno z výstavu pivovaru Chodová Planá.

Slunce stále pálí, předpovědi deště se nepotvrzují a ke Fčelínu a k základně vede z Bečova několik cest. Všechny ovšem vedou vzhůru do oblak a Pepíno volí, zcela záměrně, šampiónem neoblíbenou, hodně blbě nakloněnou rovinu cyklostezky Euregio Egrenzis. Ve stoupání přes Milešov k Hájům pak slyším neustále kecy šampióna, čím krmil naše slechy si raději nepamatuji. No pro vyspělé vrchaře není místy toto 16ti %ní stoupání žádná překážka, chybí jen lepší výhledy na Mont Blanc, Colombier a podobné kopečky.

Slavkov je za námi, po levé ruce výhled na Krásno a Krudum, vlevo na obzoru Andělská hora, Doupov a před námi výhled na pracoviště zdejšího mistra popravčího, kde hlas skučícího hříšníka, vpleteného do kola, nahradil zpěv ptáků a šelestění větru v trávě a v listí okolních stromů.

Poslední stoupání zkratkami pod Schrániskem ve směru ke Kozihorské, fofrem míjíme Moučné pytle a rozžhavené kotouče brzd již chladnou ve stínu Fčelína, kde si v klidu Žíra vychutnává vonné trubičky, rezavou vodu a přehlíží své lány zeleně a hladinu rybníku. Posloucháme jeho zážitky z letošní Tour, ze studánky ubývají zásoby plzně v plechu a čas letí jak splašený. Vybaveni suvenýry ho opouštíme, dáváme jezevcovku a již parkujeme kola na základně, kde ladí svou formu pod dohledem báby, asi toho času nejmadší Tukánek.

Probíráme dnešní vyjížďku, šance Sparty v lize a na „Wokapu“ se rychle množí pozdravy od Jirky H. tužícího své svaly ve sklepě při špuntování vína, postřehy a fotky i od Tukanů z Rychleb. Tak kamarádi užívejte léta…

fotky

 

 

Loading