Velflík od Spáleniště

Velflík od Spáleniště

Sníh zasypal konečně země koruny České i Sudety dostaly svůj příděl, mrazy nahradily doposud vcelku příjemné teploty pohybující se kolem nuly. Tukani doplňují pohyb a zapojení svalů na kole pohybem na běžkách k získání vytrvalosti a vůbec k potýrání celého cyklistova těla v přípravě na novou cyklistickou sezónu.

Slunce dnes ozařuje bílou nádheru Krušných hor , jen teploměry skrývají hladinu rtuti hluboko pod 10°C. Vyrážíme po skupinách k lyžařským stopám mezi Eduardem a horským střediskem Abertamy. Vítek a Pušák bruslí od Eduardu, já bruslím z Abertam s náskokem před vyznavači klasiky Láďou, Pavlem Krčínem a jejich kamarádem.

Mínus 13°C brzdí rychlost ve stoupání ke Spáleništi a Červené jámě, kde maskuji popadání dechu kocháním se krásou zimní přírody a slunečními halovými efekty. Míjím maringotku, ve sjezdu a volné stopě roztahuji křídla, oddávám se a vyžívám se v tempu, ve kterém nemusím dohánět mladší Tukany, ovládající lépe techniku bruslení na běžkách. Směr jízdy obracím na rozcestí pod Špičákem a chvilku se vyhřívám na slunci a brouzdám na rovině k Barboře.

Tělo ohřáté vlastnoručně dovezeným teplým čajem vrhám zpět do stoupání k Mrtvému rybníku, kde mě náhle tlačí zezadu Pušák a Vítek. Dávám jim náskok a dojíždím je za Mrtvým rybníkem, kde se snaží dovolat Láďovi kde je. Nějak se jim to nedaří, Jirka nemá brýle a Vítek neumí ovládat zastaralou mobilní techniku. Abych nezmrzl a neztratil rytmus, odjíždím napřed k Maringotce, kde se střetávám s Krčínem i Láďou. Teplota rychle klesá, je tu i Vítek s Pušákem, dáváme na památku společné foto.

Chvíli doprovázím kamarády zpět k Mrtvému rybníku, odkud se definitivně vracím zpět na západ a do Abertam. Nad Spáleništěm se kochám barvami západu slunce, ve sjezdu od Červené jámy potkávám Vladimíra a mám pocit, že dnes není místo ve stopě, kde by se nenašel Tukan. Slunce rychle zapadá, mráz atakuje mínus 15°C, držím se zmrzlýma rukama studeného volantu a rychle klesá nadmořská výška ve sjezdu z hor do Varů.

Den však nekončí a jdu ještě na základnu obdivovat nového Bobova miláčka a zhodnotit dnešní aktivity Tukanů nejen na běžkách, ale i výkon dvou skalních členů Tukan Biketeamu Pavla a Dimy, kteří dnes probrouzdali v mrazu a sněhu na kole Tuhnický les.

fotky

video

 

Loading